Ελλάδα

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας τρόμαξαν υποψήφιους αγοραστές

 

 

 

 

Ισχυρό πλήγμα λόγω φημολογίας γύρω από τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας δέχεται για μια ακόμη φορά η αγορά αυτοκινήτου. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, η επισκεψιμότητα στις εκθέσεις αυτοκινήτου έχει υποχωρήσει κατά 40%. Αυτό, βεβαίως, που ανησυχεί ακόμη περισσότερο την εν λόγω αγορά είναι το σενάριο περί σύνδεσης των τελών κυκλοφορίας με την εμπορική αξία των αυτοκινήτων, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί όχι μόνο θα ασκήσει νέες πιέσεις στον κλάδο, αλλά θα έχει και τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα για τα κρατικά ταμεία αποτελέσματα.

kukloforias-thumb-largeΟπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, μιλώντας στην «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του για ενίσχυση των δημοσίων εσόδων στους κατόχους των αυτοκινήτων που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και ταυτόχρονα δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε αυτή την περίπτωση υπάγονται περί τις 800.000 αυτοκίνητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν τα τέλη κυκλοφορίας μόνο μιας χρονιάς (το πιθανότερο είναι ότι αρκετοί εξ αυτών οφείλουν τέλη περισσότερων ετών), το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει περί τα 100 με 130 εκατ. ευρώ.

Πολύ μικρό, αντιθέτως, υπολογίζεται ότι θα είναι το όφελος σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην επιβολή τελών κυκλοφορίας στα οχήματα που σήμερα απαλλάσσονται λόγω χαμηλών ρύπων. Τα αυτοκίνητα που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία υπολογίζονται σε περίπου 50.000, κάτι που μεταφράζεται σε είσπραξη μόλις 5 εκατ. ευρώ στην ακραία περίπτωση που επιβληθούν τέλη κυκλοφορίας ύψους 100 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kathimerini.gr

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: