Ελλάδα

Οι θεσμοί ζητούν διορθώσεις και νέα μέτρα για το 2015!

Στις παλιές… καλές ημέρες επέστρεψαν από χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα οποία έχουν εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας διορθώσεις και νέα μέτρα περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 2015 αμφιβάλλοντας για το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

550_334_435191
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα στελέχη του ΔΝΤ που επιμένουν στις επίσημες εκτιμήσεις του ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη για φέτος και το 2016.

Εκτιμούν δηλαδή ότι η Ελλάδα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορέσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που υπολογίζονταν ότι θα έχει πριν από την συμφωνία του Αυγούστου και παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, παραμονή ΕΝΦΙΑ) θα καταφέρει να περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού υπολογίζει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ . Η διαφορά είναι σχετικά μικρή (400 – 450 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο αν κανείς θέλει να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσαρμόσει ανάλογα όσα θεσμοθετήθηκαν ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Τα στελέχη του ΓΛΚ προσπαθούν να πείσουν από την περασμένη Πέμπτη του εμπειρογνώμονες του ξένου οργανισμού ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου βασίζεται σε εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου.

Πληροφορίες θέλουν και την κ. Λαγκάρντ να θέτει το θέμα κατά την συνάντηση που είχε το απόγευμα της Κυριακής με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου τόνισε συγκεκριμένα ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα είναι και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού. Σημείωσε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό προς το παρόν.

Όπως εξήγησε η οικονομία πάσχει ακόμη από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ενώ οι επενδύσεις λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας τείνουν να μηδενιστούν.

Τούτο τη στιγμή που με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου ανοίγει πλέον ο τελευταίος κρίσιμος κύκλος της διαπραγμάτευσης ο οποίος περιέχει όλα τα μεγάλα θέματα: Την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει σήμερα προς το ΔΝΤ το ποσό των 461 εκατ. ευρώ έναντι της συνολικής δόσης ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς το ταμείο για τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Back to top button