Κύπρος

Σκέψου το, γίνεται: «Αβερωφούλιος ο μέγας Βασιλεύς των Κυπρίων από την Αργάκα»

Του Τάσου Χριστοδούλου

 

 

 

 

Εύλογα το ερώτημα που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη είναι ένα: «Και γιατί να αυξηθεί;».

Η απάντηση βέβαια από το στόμα των κυβερνώντων είναι και αυτή μια: « Έχουμε το πιο χαμηλό εκλογικό μέτρο στην Ευρώπη», λένε. ΟΚ! Ας τους  πει όμως κάποιος εκεί στην Πινδάρου ότι στις πλείστες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν και άλλα πολλά πράγματα τα οποία όμως δεν έχουμε στη Κύπρο. Άρα ας μην χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως παράδειγμα αλά καρτ και όποτε βολεύει τις σκοπιμότητες τους.

untitledΔιότι, με την λογική του Συναγερμού, πρέπει να αλλάξουμε για παράδειγμα και το πολιτειακό μας σύστημα. Αφού, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η δημοκρατία είναι προεδρευόμενη – κοινοβουλευτική και όχι προεδρική. Α, όπως επίσης σε αρκετές χώρες της Ε.Ε έχουν και βασιλιά. Να μετατρέψουμε τότε την Κύπρο σε βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία με εκλογικό μέτρο το 10%, βρε αδερφέ, γιατί στο 5%, τσιγγουνιές θα κάνουμε;  Αβέρωφ, τι λες; Θα σου πήγαινε πάντως το στέμμα βρε μπαγάσα… Σκέψου το, γίνεται! «Αβερωφούλιος ο μέγας Βασιλεύς των Κυπριών  από την Αργάκα», η κάτι τέτοιο τέλος πάντων, ξέρετε εσείς! 

Πάμε όμως στην ουσία του πολιτικού αυτού εγχειρήματος το οποίο στηρίζει την βασική του πρόθεση σε ένα ανεδαφικό και ατελέσφορο επιχείρημα.  Ότι δηλαδή, με την αύξηση του εκλογικού μέτρου θα  πετύχουμε στον τόπο ποιοτικότερη παραγωγή πολιτικής. Ανατριχιαστικό! Δηλαδή σοβαρά τώρα αν πάμε στο 5%, και υποθετικά μείνουν έξω οι οικολόγοι, το ΕΥΡΩΚΟ,  η Συμμαχία Πολιτών, ενδεχομένως και η ΕΔΕΚ, τότε στην Κύπρο θα έχουμε ποιοτικότερη παραγωγή πολιτικής; Ουάου που είπε κάποτε και ο  «αείμνηστος» Βαρουφάκης! 

Το αφήγημα αυτό λοιπόν καταρρίπτεται με την αντιπαραβολή μόνο ενός επιχειρήματος. Ο πιο παραγωγικός βουλευτής της Κύπρου, με τις περισσότερες κατατεθειμένες προτάσεις νόμου, είναι ο Γιώργος Περδίκης, που εκπροσωπεί το μικρότερο κόμμα της χώρας. Εξ΄ όσων γνωρίζουμε, ουδέποτε ακούσαμε οι Οικολόγοι του 2% και της μικρής αντιπροσώπευσης, να είναι μπλεγμένοι με focus, παραγραμμένα δάνεια, περίεργες λίστες και πολλά άλλα. 

Άρα τα περί ποιοτικότερης παραγωγής πολιτικής να τα αφήσουνε αλλού και να παραδεχτούν τις πραγματικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tothemaonline.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button