Διεθνή

Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές στην Κωνσταντινούποληf

Πορεία στην Κωνσταντινούπολη κατά της πολύνεκρης επίθεσης της Άγκυρας απαγόρευσε σήμερα η νομαρχία Κωνσταντινούπολης ανακοινώνοντας ότι έκρινε ότι δεν ήταν κατάλληλη λόγω και της ευαισθησίας που υπάρχει αυτή την περίοδο. 

 

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και ήθελαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Εμίνονου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε σύγκρουση με την αστυνομία και τέσσερα άτομα συνελήφθησαν. Μια γυναίκα φώναζε: “Τι κάνετε; Οι αδελφοί μας πέθαναν”.

 

newego_LARGE_t_1101_54220673Στο μεταξύ πανικός προκλήθηκε στον σταθμό του τρένου της Άγκυρας όταν εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο. Τελικά έφτασαν πυροτεχνουργοί, έκαναν μια τεχνητή έκρηξη και διαπιστώθηκε ότι στο πακέτο υπήρχαν τρόφιμα. Πανικός προκλήθηκε και στο Ταξίμ όταν η αστυνομία έκλεισε το μετρό και λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας Τελικά ανακοινώθηκε ότι το μετρό έκλεισε λόγω ηλεκτρικής βλάβης.

 

Σχετικά με τις έρευνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά στην εξακρίβωση της ταυτότητας των δύο βομβιστών. “Δεν είναι απλώς μια οργάνωση, πίσω τους βρίσκεται ένα μεγάλο μυαλό, ένα ή δύο κράτη”, ανέφερε.

 

Πάντως πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά την επίθεση υπήρχαν τουλάχιστον τρεις παρατηρητές των βομβιστών. Πιστεύεται ότι δεν μπορεί οι βομβιστές να ήταν μόνοι τους στον χώρο ενώ μέσα από τις κάμερες ασφαλείας εντόπισαν τρία άτομα που συμπεριφέρονται περίεργα.

 

Ήδη από τις ΗΠΑ ζητήθηκε το ΙΡ κάποιων λογαριασμών τουίτ που θεωρήθηκαν ύποπτα ενώ στην ΜΙΤ οργανώθηκε μια ομάδα 61 ατόμων για τις έρευνες.

 

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στην Άγκυρα εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένος καθώς δίνονται αντιφατικά νούμερα. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 97 νεκρούς, ο δικηγορικός σύλλογος Άγκυρας 105 και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 128. Εκτιμάται ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αγνοούμενοι από την επίθεση. 

 

Στο μεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο οι Τούρκοι τζιχαντιστές εμφανίζονται για πρώτοι φορά όλοι μαζί. Το βίντεο διαρκεί 8,45 λεπτά και αποτελείται από 14 άτομα οι οποίοι αποκαλούν τους εαυτούς τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους της πολιτείας Τζαζίρα. Δύο μιλάνε και οι άλλοι ακούνε. Στα χέρια τους έχουν τυφέκια Μ16 αμερικανικά και σχεδόν όλοι ασύρματα. Καλούν Τούρκους στο τζιχάντ και στον ISIS και τους λένε αν δεν μπορείτε να το κάνετε ξεσηκωθείτε στην χώρα που βρίσκεστε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Back to top button