Ελλάδα

Σχέδιο εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την «πίσω πόρτα» λόγω ρωσικού «δακτύλου» που θα οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις

Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
(Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ)

 

 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για την Ελλάδα, εφόσον επιτευχθεί και υλοποιηθεί η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς την πραγματοποίηση συνόδου, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus σε έκτακτη είδηση.

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα η σκοπιανή εφημερίδα Vecer, η οποία δεν κρύβει την χαρά της για μια τέτοια «πισώπλατη μαχαιριά» στην χώρα μας.

Ο λόγος υλοποίησης του σχεδίου αυτού αφορά σίγουρα την «δραστηριοποίηση» της Μόσχας στην χώρα αυτή αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος.

Για αυτό ειδικά το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ επιμένουν στην πρόσκληση της πΓΔΜ σε διεθνείς συναντήσεις, με το συνταγματικό της όνομά ως «Macedonia», κάτι το οποίο έγινε πραγματικότητα την περασμένη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, φέρνοντας σε αμηχανία την ελληνική κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα και για την ελληνική διπλωματία. Είναι όμως δυστυχώς ενδεικτικό και της πολιτικής των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα βοηθό Υφυπουργό για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Victoria Nuland, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην αμερικανική πολιτική, η Ουάσιγκτον επιμένει για την αποδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Τα υπόλοιπα για αυτούς είναι «λεπτομέρειες».

Οι ΗΠΑ μάλιστα απέστειλαν επιστολές προς τις πρεσβείες της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας την πλήρη αποτυχία των πολύχρονων αυτών διαπραγματεύσεων.

Ανώνυμες διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην δεύτερη φάση του σχεδίου, το οποίο αφορά την πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς την διενέργεια συνόδου κορυφής, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, και θα «οδηγήσει» πιθανόν την Αθήνα να προβάλει βέτο. (Μακάρι να γίνει).

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το σχέδιο αυτό υπάρχει και πολλά χρόνια στα συρτάρια του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Ο λόγος ο οποίος τώρα «βιάζονται» οι Αμερικανοί είναι η σίγουρα η Ρωσία και η διείσδυση της στα Βαλκάνια.

Σε άρθρο μας με τίτλο (CIA: Αναβίωση της Βαλκανικής συμμαχίας λόγω της εμφάνισης της «Μεγάλης Αλβανίας» και τρίτος βαλκανικός πόλεμος!), αναφέρεται ανάλυση των αμερικανικών υπηρεσιών για τα Βαλκάνια, όπου υπάρχει η πεποίθηση της αναγέννησης της αποκαλούμενης βαλκανικής συμμαχίας υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Η αναβίωση των «συμμάχων» της περιόδου των βαλκανικών πολέμων θα λάβει «σάρκα και οστά» από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ,την Σερβία και την Βουλγαρία με όχημα» την ορθοδοξία κάτω από τον κοινό κίνδυνο.

Η μαζική στήριξη της Ουάσινγκτον προς τους Αλβανούς θα κινητοποιήσει τις βαλκανικές χώρες να επιταχύνουν τις κινήσεις τους, για να έρθουν πολύ πιο κοντά και προς την Ρωσία. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά αλλιώς θα χάσουν τα πάντα.

Η Ρωσία με την βοήθεια του Πατριαρχείου της Μόσχας, θεωρούν οι Αμερικανοί, ασκεί ήδη μεγάλη επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων, «απομακρύνοντας» τα αμερικανικά συμφέροντα από την περιοχή.

Τώρα που ο ρωσικός στόλος περιδιαβαίνει το Αιγαίο και ρωσικά αεροσκάφη SU-34 βομβαρδίζουν τους Τζιχαντιστές ενώ παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, το Κρεμλίνο ανοίγει συνεχώς νέους τομείς «συνεργασίας» με την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ αντιδρώντας σθεναρά «κτυπούν» με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σκοπός της Ουάσιγκτον είναι με έναν «σμπάρο δύο τρυγόνια». Το κλείδωμα της ΠΓΔΜ στο «ΝΑΤΟ», και η αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» για το μόρφωμα αυτό, είναι μόνο η αρχή. Σειρά μετά την ΠΓΔΜ θα έχει η Σερβία και η Βοσνία.

Η κόντρα όμως της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ο ανερχόμενος αλβανικός εθνικισμός, και ο Οθωμανικός ιμπεριαλισμός εγγυούνται σίγουρα για τον τρίτο βαλκανικό πόλεμο λίαν συντόμως.

Related Articles