Κύπρος

Το απόρρητο έγγραφο που ετοίμασαν από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με τα κατεχόμενα για την μεταφορά νερού από την Τουρκία διέρρευσε η ΚΥΠ στον ε/κ τύπο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Με βάση το έγγραφο οι τιμές των ακινήτων καθώς και το `εθνικό εισόδημα` των κατεχομένων θα αυξηθεί και επομένως οι Ε/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δυσκολευτούν να πάρουν τα εδάφη που ζητούν.

Η Χουριέτ αναφέρει ότι το έγγραφο είχε την σφραγίδα με την ένδειξη `απόρρητον` και γι αυτό γνώριζε μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

panigiris_607_363_577_324Στον ε/κ Τύπο δημοσιεύτηκε ένα μικρό μέρος του εγγράφου το οποίο αφορά το περιουσιακό. Ωστόσο το αυθεντικό έγγραφο αποτελείται από τρία μέρη. Στο έγγραφο μελετάται η στρατηγική επιρροή που θα έχει το νερό στο κυπριακό πρόβλημα και σύμφωνα με την εφημερίδα ετοιμάστηκε ως εξής: Το πρώτο βήμα για το πρόγραμμα νερού έγινε στις 7 Μαρτίου του 2014 επί πρωθυπουργίας του Ταγίπ Ερντογάν όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο φράγμα Αλάκιοπρου στη Μερσίνα.

Το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τον ειδικό για θέματα νερού και περιουσιών Αμερικανό Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ από την Διεθνή Τράπεζα. Ο διαπραγματευτής της Τ/κ πλευράς Σερντέν Χότζα μαζί με τον Αμερικανό ειδήμονα πήγαν στο φράγμα Αλάκιοπρου το οποίο άρχισε να οικοδομείται και έκαναν έρευνες.

Ο Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ πρότεινε την έγκριση του σχεδίου για το νερό από την Παγκόσμια Τράπεζα και με αυτό τον τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ε/κ δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν στο θέμα της επιστροφής των περιουσιών των οποίων η αξία θα ανέβαινε σε σχέση με το 1974 εξαιτίας του προγράμματος για το νερό.

Ο Σερντέν Χότζα μαζί με τον αρμόδιο των Ηνωμένων Εθνών ετοίμασαν μια έκθεση οχτώ σελίδων η οποία αποτελείται από τρία μέρη και την απέστειλαν σε ηλεκτρονική μορφή στον Τ/κ ηγέτη και το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

newsit.com.cy
Back to top button