Ελλάδα

Ύποπτα γερμανικά παιχνίδια στο Αιγαίο

Tης Φαίης Καραβίτη

 

 

Ανταπόκριση, Βερολίνο

 

 

Στο Αιγαίο εντοπίζει το Βερολίνο την εστία της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και εμφανίζεται αποφασισμένο να ασκήσει κάθε πίεση προκειμένου να πετύχει την συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

590_277aae4dac60ebaa73f85fba76672c6cΑπώτερος σκοπός είναι να περιοριστεί η ροή των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, με κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα να καταλήξουν «παράπλευρη απώλεια».

Τα ύποπτα παιχνίδια των Γερμανών στο Αιγαίο εξυπηρετεί το προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναφέρει: «Η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει την αναχαιτιστική δυνατότητα της τουρκικής Ακτοφυλακής, κυρίως αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό επιτήρησης, αυξάνοντας τις περιπολίες και τη δυνατότητα έρευνας και διάσωσης και ενισχύοντας τη συνεργασία με την ελληνική Ακτοφυλακή».

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας «συντεταγμένων και λογικών καταστάσεων».

«Στα ελληνοτουρκικά σύνορα», είπε, «έχουμε δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν σύνορα που απέχουν περίπου 10 χλμ. από τη θάλασσα. Πρέπει να είναι δυνατό –και εκεί θα ρίξω όλο μου το βάρος- να δημιουργήσουμε εκεί συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: real.gr

Back to top button