Διεθνή

DIE WELT: Η Μέρκελ θέλει να κάνει τον Ερντογάν «μαντρόσκυλο» της Ευρώπης

Το επίκεντρο του σχολιασμού γερμανικών ΜΜΕ βρίσκεται η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Clipboard143Ως «νεκρή ζώνη της Ευρώπης» θέλει την Τουρκία η Άγκελα Μέρκελ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα Die Welt και σημειώνει ότι στην Τουρκία αξίζει η αναγνώριση – και υπό μορφή οικονομικής βοήθειας – για το γεγονός ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η εφημερίδα καταλογίζει στην καγκελάριο την μεγαλύτερη ευθύνη για την εντύπωση που έχει διαμορφωθεί ότι η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία.
«Οι ασαφείς υποσχέσεις για χαλάρωση στο θέμα της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν σε φάρσα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Μέρκελ έχει ετοιμάσει για την Τουρκία τον ρόλο του φύλακα των συνόρων, όπως είχε συμβεί με τον Καντάφι για την Ευρώπη. Για αυτό και επιτρέπεται τώρα ο Ερντογάν να ελπίζει σε λιγότερη κριτική για την απολυταρχική του πολιτική», καταλήγει το δημοσίευμα.

Από τη μεριά του, το περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο για «δύσκολη επίσκεψη σε ευαίσθητη χρονική στιγμή», καθώς οι εκλογές στην Τουρκία απέχουν μόλις δύο εβδομάδες.
«Παλιότερα κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Αλλά οι καιροί δεν είναι φυσιολογικοί. Υπάρχει προσφυγική κρίση, χρειαζόμαστε την Τουρκία», γράφει, με τον συντάκτη να διερωτάται αν τελικά η καγκελάριος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως ικέτης, όπως την χαρακτήρισε ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

 

 

 

 

 

 

 

 

crashonline.gr

 

Back to top button