Διεθνή

Κινητικότητα υπηρεσιών για τον από 10ετίας αγνοούμενο όμηρο στη Συρία Αμερικανό τ. βετεράνο αξιωματικό και νυν ανεξάρτητο ”ρεπόρτερ” Austin Tice. Σκληρή διαπραγμάτευση από Δαμασκό. Δεν δίνει στοιχεία αν οι ΗΠΑ δεν αποσυρθούν από Συρία!

Παράλληλα με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, υπάρχει μεσολάβηση του Διοικητή Πληροφοριών του Λιβάνου Αμπάς Ιμπραήμ και άλλων, μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον όσον αφορά στον Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice, ο οποίος εξαφανίστηκε στη Συρία πριν από δέκα χρόνια. Ο Αμπάς Ιμπραήμ είχε μεσολαβήσει και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ανανέωσε τη διαμεσολάβηση και κατά την Προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Η απάντηση της Δαμασκού παρέμεινε η ίδια: Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τον Tice πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ, την διάλυση της βάσης Al-Tanf και την άρση των κυρώσεων. Η Δαμασκός εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν συνέλαβε τον Tice, χωρίς να πει αν ήταν ζωντανός ή όχι και αν το είχε εντοπίσει ή όχι. Το καλοκαίρι του 2019, η Δαμασκός ζήτησε από τους απεσταλμένους του Τραμπ που επισκέφθηκαν την συριακή πρωτεύουσα να αποσύρουν και να διαλύσουν τη βάση Al-Tanf, να σταματήσουν να υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και να άρουν τις κυρώσεις, γιατί αυτές οι τελευταίες συνθήκες δεν θα βοηθούσαν τον Τραμπ να πετύχει στις εκλογές. Η Συρία φρόντισε να ενημερώσει τη Μόσχα και την Τεχεράνη για αυτές τις διαπραγματεύσεις και επεσήμανε ότι «η Δαμασκός επιθυμούσε να ενημερώσει δημόσια τη ρωσική και την ιρανική πλευρά για τις απαιτήσεις της από την Αμερική».

Τον Μάρτιο του 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα φέρει στο σπίτι τον αγνοούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο, Όστιν Μπένετ Τάις που γεννήθηκε το 1981 στο Πλάνο του Τέξας και προτού γίνει «ελεύθερος επαγγελματίας» δημοσιογράφος ξεκινώντας απευθείας από τη Συρία, ακόμη και χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική! Πριν ξεκινήσει την δημοσιογραφική του καριέρα με αφετηρία τη Συρία, ήταν αξιωματικός στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και πέτυχε ακόμη και τον υψηλότερο βαθμό στο Πρόγραμμα BSA, Eagle Scout, και συχνά είχε διεκπεραίωσε στρατιωτικά καθήκοντα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μπήκε παράνομα στη Συρία τον Μάιο του 2012 και ήταν ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που έβαλε εκεί το πόδι του.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η επιστροφή ομήρων στην πατρίδα είναι μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν και κάλεσε τη Συρία να τους απελευθερώσει!

dimpenews.com

Back to top button