breaking newsΔιεθνή

Ισραήλ: Εκλιπαρούν για βοήθεια οι συγγενείς των αιχμαλώτων – «Τα κοριτσάκια μου είναι μωρά»

Γυναίκες, βρέφη και άτομα με αναπηρία είναι μεταξύ των περίπου 100 Ισραηλινών που φέρεται να συνελήφθησαν ως όμηροι από τους τρομοκράτες της Χαμάς ως «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» για να μετριαστεί το μέγεθος των αντιποίνων

Το βράδυ της Κυριακής, συγγενείς των ανθρώπων που έπεσαν θύματα αιχμαλωσίας από τους τους μαχητές της Χαμάς συγκεντρώθηκαν για να δώσουν συνέντευξη Τύπου, με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στη θλίψη τους.

«Τα δύο κοριτσάκια μου, είναι μόνο μωρά. Δεν είναι καν πέντε ετών και τριών ετών», είπε ο Γιόνι Άσερ, ο οποίος διηγήθηκε ότι είδε ένα βίντεο με ένοπλους να αρπάζουν τη γυναίκα του και τις δύο μικρές κόρες του.

Ένας άλλος πατέρας, ο Ούρι Νταβίντ, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε περάσει 30 λεπτά στο τηλέφωνο με τις δύο κόρες του, την Tαίρ και την Οντάγια, πριν τους διακόψει μια ξαφνική φρενίτιδα στην άλλη άκρη της γραμμής. «Άκουσα πυροβολισμούς, φωνές στα αραβικά, τους είπα να ξαπλώσουν στο έδαφος και να πιαστούν χέρι χέρι», είπε ο Ντέιβιντ, προσθέτοντας ότι τώρα δεν γνωρίζει πού βρίσκονται.

«Ζητώ να δει όλος ο κόσμος τι περνάω. Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά στο σπίτι – και όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε. Περίπου 100 Ισραηλινοί, στρατιωτικοί και πολίτες, πιστεύεται τώρα ότι έχουν οδηγηθεί στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς σε κοινότητες στο νότιο Ισραήλ.

Μια δεύτερη παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, η Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι κρατούσε επίσης περισσότερους από 30 αιχμαλώτους. Ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι «είναι πρωτοφανές στην ιστορία μας να έχουμε τόσους πολλούς Ισραηλινούς υπηκόους στα χέρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι ισραηλινές αρχές ήταν φειδωλές στην αποκάλυψη του ακριβούς αριθμού των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί. Σεενημέρωση αργά το βράδυ, ο εκπρόσωπος του IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους είπε: «Μπορώ μόνο να πω ότι μιλάμε για πολλούς πολλούς Ισραηλινούς… Γυναίκες, παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένους και ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες».

Για πολλές οικογένειες, η είδηση ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είχαν συλληφθεί ως όμηροι ανακοινώθηκε μέσω βίντεο που γυρίστηκαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω ομάδων WhatsApp.

Ένα βίντεο με τις δύο κορούλες της να κάθονται σε ένα στρώμα σε αιχμαλωσία ήταν εκείνο που ειδοποίησε την Mαγιαν Ζιν για την εξαφάνισή τους. Στη συνέχεια βρήκε άλλα κλιπ στο διαδίκτυο με ένοπλους να εισβάλλον στο σπίτι του πρώην συζύγου της, με τις τρομοκρατημένες κόρες της να κλαίνε πίσω του.

Τα μέλη της οικογένειας του Νιτζαν Ελί Ακίν, Nοαμ, 48, Ντίκλα, 51, και Έλλα, κατασχέθηκαν επίσης από την ίδια κοινότητα. Η τελευταία του επαφή μαζί τους ήταν στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, όταν έστειλαν μήνυμα λέγοντας ότι οι τρομοκράτες ήταν κοντά. «Υπάρχει λίγο αίμα στα ρούχα τους, αλλά φαίνονται καλά στην υγεία τους. Απλώς παρακαλούμε κάποιον να μας βοηθήσει να επιστρέψουν με ασφάλεια», είπε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αργά την Κυριακή ότι τουλάχιστον 260 πτώματα ανακαλύφθηκαν στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Supernova που πραγματοποιήθηκε σε ένα κιμπούτς στην έρημο κοντά στη Γάζα αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεκάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι και πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί ως όμηροι.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκατοντάδες παρευρισκόμενους να τρέχουν από ένοπλους καθώς οι μαχητές της Χαμάς τους καταδίωκαν με μοτοσικλέτες. Μεταξύ αυτών, η σύλληψη της Ισραηλινής Νόα Αργκαμάνι έχει γίνει μια εμβληματική εικόνα της σύντομης και βίαιης σύγκρουσης, η οποία μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο στις ειδήσεις και στα πρωτοσέλιδα.

Στο βίντεο, η Αργκαμάνι παρακαλεί για τη ζωή της καθώς χωρίζεται από τον σύντροφό της και απομακρύνεται με ένα μηχανάκι από δύο μαχητές της Χαμάς. Η ταυτότητά της επιβεβαιώθηκε από τον αδερφό του συντρόφου της, ο οποίος είδε την ίδια και τον αδελφό του στα βίντεο στο διαδίκτυο.

«Είδα τη Νόα στο βίντεο φοβισμένη, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάει από το μυαλό της – να ουρλιάζει πανικόβλητη σε μια μοτοσικλέτα», είπε, μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Σε ένα ξεχωριστό βίντεο, μια άλλη γυναίκα που παρακολούθησε το φεστιβάλ παρελαύνει στη Γάζα αναίσθητη. Ο ξάδερφός της την αναγνώρισε ως Γερμανοϊσραηλινή υπήκοο Σάνι Λουκ στην Washington Post.

Πολλοί ξένοι υπήκοοι εκφράζονται φόβοι ότι έχουν συλληφθεί όμηροι. Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι δύο πολίτες – ένας άνδρας και μια γυναίκα – φέρεται να συνελήφθησαν. Τουλάχιστον τρεις Βραζιλιάνοι υπήκοοι αγνοούνται επίσης, σύμφωνα με Βραζιλιάνους αξιωματούχους. Ένας άγνωστος αριθμός Αμερικανών είναι επίσης μεταξύ των ομήρων, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι το Ισραήλ θα ενεργήσει για να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η προσπάθεια διάσωσης όλων όσων η Χαμάς είπε ότι κρατούνται τώρα σε διαφορετικές τοποθεσίες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς πήρε ομήρους ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι των ισραηλινών αντιποίνων, ιδιαίτερα μιας μαζικής χερσαίας επίθεσης», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν παρακαλέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα να κοιτάξουν πέρα από την πολιτική. «Δεν έχει να κάνει με την πολιτική… Είναι πραγματικά για την ανθρωπότητα. Τα παιδιά είναι εκεί… παρακαλώ βοηθήστε τα», είπε ο Mαλκί Σμετόφ του οποίου ο γιος αγνοείται.

Το βράδυ της Κυριακής, η Mεράβ Γκονάν, της οποίας η κόρη είναι επίσης μεταξύ των ομήρων, εξιστόρησε μια τηλεφωνική συνομιλία στην οποία η κόρη της ζητάει απελπισμένα βοήθεια. «Της τηλεφωνούμε και της λέμε ότι σε αγαπάμε, δεν πειράζει, προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να σε βγάλουμε από εκεί. Και ξέρω ότι λέω ψέματα γιατί δεν έχω απαντήσεις».

PrimeNews.

Back to top button