Διεθνή

Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στο Μάλι – Κρατούν πάνω από 100 ομήρους!

Οι ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν 80 ομήρους στο Μάλι ….

Αρκετοί όμηροι απελευθερώθηκαν από το ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μάλι, το Μπαμακό, όπου πραγματοποιούν ομηρεία δύο τζιχαντιστές, έπειτα από την έφοδο των ειδικών δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 80 από τους ομήρους που κρατούνται από τζιχαντιστές σε ξενοδοχείο στο Μάλι, αφέθηκαν ελεύθεροι

 

x69668aff1461e7abf6c75e41111013ea_L_jpg_pagespeed_ic_RIXOsUG3IGΣαράντα επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής χωροφυλακής, ειδικευμένοι σε καταστάσεις ομηρείας, κατευθύνονται αεροπορικώς στο Μάλι, για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές στην αντιμετώπιση των ενόπλων

Οι χωροφύλακες της GIGN θα σταλούν σήμερα σε αποστολή για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στην επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας του Μαλί και δέκα χωροφύλακες του Ινστιτούτου Εγκληματολογικής Έρευνας της Εθνικής Χωροφυλακής (IPCGN), θα τους συνοδεύσουν” διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

 

 

 

 

Σε εξέλιξη επιχείρηση του στρατού – Οι τζιχαντιστές άφησαν να φύγουν όσους μπόρεσαν να τους απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι – Φώναζαν «Αλλαχού Ακμπαρ» εισβάλλοντας – Στο Μάλι βρίσκεται αποστολή του γαλλικού στρατού – Στο ξενοδοχείο μένουν μέλη διπλωματικών αποστολών και ξένων αντιπροσωπειών

Τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μπαμάκο του Μάλι, στη Δυτική Αφρική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένοπλοι τζιχαντιστές βρίσκονται στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει ότι κρατούσαν, αρχικά. 170 ομήρους! Περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, δυνάμεις ασφαλείας του στρατού επιχειρούν να εισβάλλουν στο ξενοδοχείο και να απελευθερώσουν όσους κρατούνται.

Τουλάχιστον δύο ώρες μετά την εισβολή, οι δράστες απελευθέρωσαν κάποιους από τους ομήρους, μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, απελευθερώθηκαν μόνο όσοι μπόρεσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι! Λίγο αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας μπόρεσαν να απελευθερώσουν ακόμα δώδεκα ομήρους, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ομήρων, όμως θεωρείται βέβαιο ότι είναι περισσότεροι από 100.

Ήδη υπάρχουν «αρκετά θύματα», ενώ οι τρομοκράτες είναι τουλάχιστον δέκα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters πως οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ». 

Πρόκειται για το ξενοδοχείο Radisson, 190 δωματίων, που προτιμούν για την διαμονή τους μέλη διπλωματικών αποστολών και ξένων αντιπροσωπειών στη χώρα. Σύμφωνα με την Le Monde, είναι επίσης το ξενοδοχείο όπου καταλύουν τα πληρώματα της Air France, ενώ κατά πληροφορίες ανάμεσα στους ομήρους είναι και έξι υπάλληλοι των τουρκικών αερογραμμών, Turkish Airlines. Οι πρώτες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως οι νεκροί είναι εννιά, ανάμεσά τους δύο άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου, ενώ τα περισσότερα από τα θύματα είναι γαλλικής και βελγικής υπηκοότητας. Υπουργός του Μάλι έχει επιβεβαιώσει πως τουλάχιστον τρεις από τους ομήρους δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες.

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου μίλησε στα μέσα ενημέρωσης και ανέφερε ότι το ξενοδοχείο έχει 190 δωμάτια και είναι κατά 90% γεμάτο αυτή την στιγμή. Υπολογίζεται ότι οι ένοικοι είναι 140 και περίπου 30 άτομα το προσωπικό. Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων ανέφερε λίγα λεπτά αργότερα σε Δελτίο Τύπου ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους». Τον αριθμό των ομήρων επιβεβαίωσε και ο Ολιβιέρ Σαλδάγο, εκπρόσωπος της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθερότητα στο Μάλι.

Ήδη γαλλικός στρατός, που βρίσκεται στη χώρα από το 2013 στο πλαίσιο καταπολέμησης των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα που δρουν στη Δυτική Αφρική, έχει αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ News Mali, ένοπλοι άντρες, που έφτασαν στο σημείο μέσα σε οχήματα με διπλωματικές πινακίδες, πυροβόλησαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις. Στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ μια πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως όλα εκτυλίσσονται στον έβδομο όροφο, όπου πέφτουν πυροβολισμοί στους διαδρόμους.

Οι δράστες έσπασαν τον φράχτη ασφαλείας στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, διαλύοντάς τον με ένα από τα οχήματά τους. Το Radisson είναι ένα από τα πολυτελέστερα και καλύτερα φυλασσόμενα ξενοδοχεία στη χώρα. Δύο από τα μέλη ασφαλείας του ξενοδοχείου τραυματίστηκαν κατά την εισβολή.

Ήδη η αμερικανική πρεσβεία και η γαλλική πρεσβεία στο Μάλι εξέδωσαν ειδοποίηση προς τους πολίτες των χωρών τους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα γραφεία τους, ενώ για τις εξελίξεις ενημερώνεται και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

Πριν από δύο μήνες, περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε μια 24ωρη ομηρία που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης Σεβάρ, στο κεντρικό Μάλι. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα Αλγερίας, υπό τον τζιχαντιστή Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, τον «διάσημο» μονόφθαλμο άντρα που είχε αναλάβει την ευθύνη και για την αιματηρή πολιορκία των εγκαταστάσεων της BP στην Αλγερία το 2013.

πηγη

logo_fr


Back to top button