Ελλάδα

Επταπλάσιος το 2016 ο φόρος από την ακίνητη περιουσία

Της Ξανθής Γούναρη

Επτά φορές υψηλότερος σε σχέση με το 2009 θα είναι ο φόρος περιουσίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι νεόπτωχοι Έλληνες το 2016, παρ’ ότι οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν «γυρίσει» στο 2001 και τα έσοδα από τα ενοίκια κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν μειωθεί έως 40%!

 

 

Μέσα σε μία 7ετία κατά την οποία η ιδιωτική ακίνητη περιουσία έχει χάσει το 40% έως 60% της αξίας της, ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει είσπραξη 3,788 δισ. ευρώ από φόρους στα ακίνητα, όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσό ήταν 526 εκατ. ευρώ και εφέτος εκτιμάται ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία 2,868 δισ. ευρώ.

625_A6E08EFE-906A-45B9-D361-2CA6AE181467Η αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ των φόρων στην ακίνητη περιουσία το 2016, εκτός από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2015, που θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο, κρύβει και νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ στην ετήσια εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 18ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ».

 

Ο Στράτος Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

 

Από τα τέλη του 2008, που άρχισε η μεγάλη κατρακύλα της κτηματαγοράς, μέχρι σήμερα, οι πραγματικές τιμές τόσο στον οικιστικό, όσο και στον επαγγελματικό τομέα έχουν υποχωρήσει από 40% έως 60%. Έχουν εξαερωθεί δηλαδή 400 έως 600 δις. ευρώ (το εθνικό εισόδημα δύο-τριών ετών) από το 1 τρισ. ευρώ που αξίζει η ιδιωτική ακίνητη σύμφωνα με τις αντικειμενικές τιμές του 2007 βάσει των οποίων φορολογούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων σήμερα.

 

Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα, ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα νοικοκυριά που αγόρασαν νεόδμητο σπίτι σε κάποια περιοχή της χώρας το 2006-2008 και 8 στα 10 χρεώθηκαν στις τράπεζες, σήμερα έχουν χάσει σχεδόν τη μισή περιουσία τους και πληρώνουν φόρους σαν την είχαν ολόκληρη. Και για την απαξίωση του βασικού τους περιουσιακού στοιχείου δεν είναι μόνο υπαίτια η κρίση και κατ’ επέκταση η μείωση των εισοδημάτων. Ένας από τους βασικούς λόγους της ραγδαίας πτώσης της αξίας, είναι η εγκληματικά ασυνάρτητη φορολογία των ακινήτων που καταστρέφει την αξία τους.

 

 

Το ίδιο περίπου λέει και η Τράπεζα της Ελλάδας: «Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία έτη, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου συνεχίζουν να επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά ακινήτων και αποθαρρύνουν περαιτέρω τη ζήτηση.  Η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων είναι πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. ακίνητα μεγάλου μεγέθους σε ακριβές  περιοχές, υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κ.ά.) να οδηγεί σε κάποια υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας».

 

 

Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα με την πέμπτη υψηλότερη φορολογία στην Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τους περιοδικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη) όταν την ίδια στιγμή είναι κάτοχος του ρεκόρ πτώσης στις τιμές.

 

 

 

 

 

 

 

 

liberal.gr
Back to top button