Διεθνή

Ερντογάν: Δεν ζητάμε συγγνώμη για το ρωσικό αεροσκάφος

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ– ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ

 

Αποφασισμένος να μην ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, λέγοντας επιπροσθέτως πως οι πιλότοι έκαναν το καθήκον τους.

erdoganΣε συνέντευξή του στο CNN στην Άγκυρα, σημείωσε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να απολογηθεί για ό,τι έγινε κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Νομίζω πως αν πρέπει μια πλευρά να ζητήσει συγγνώμη, αυτή δεν είναι η δική μας» τόνισε. «Οι πιλότοι μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, απλά έκαναν το καθήκον τους. Απάντησαν στις παραβιάσεις. Αυτή είναι η ουσία», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Πάντως, την ίδια στιγμή επεχείρησε να αμβλύνει την οξύτητα των δηλώσεών του λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να πλήξει τη Ρωσία, μία χώρα, όπως τόνισε, με την οποία η Άγκυρα διατηρεί ισχυρές σχέσεις.

 

 

 

 

 

Τι λέει η Ρωσία 

 

Την ίδια στιγμή, ανεξήγητο χαρακτήρισε το «πισώπλατο χτύπημα» της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μάλιστα, εκτίμησε ότι η Άγκυρα προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε αδιέξοδο.
«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια τελετής για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών, χαρακτηρίζοντας «αξιολύπητη» αυτή τη στάση της Τουρκίας.

Πρόσθεσε δε, πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε πως «ό,τι συνέβη πριν από δύο ημέρες στον ουρανό πάνω από τη Συρία αντιβαίνει στην κοινή λογική και στους διεθνείς κανόνες: το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την επικράτεια της Συρίας».

«Βλέπουμε ως εντελώς ανεξήγητα αυτά τα ύπουλα χτυπήματα στην πλάτη από αυτούς, τους οποίους θεωρούσαμε συνεργάτες μας και συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην «παθητικότητα» κάποιων χωρών και τη συνεργασία τους με την τρομοκρατία».

«Υπενθυμίζω ότι η παθητικότητα κάποιων χωρών και συχνά η ευθεία συνεργασία τους με την τρομοκρατία οδήγησαν στην εμφάνιση αυτού του τρομερού φαινομένου του –αυτοαποκαλούμενουΙσλαμικού Κράτους.

Ελπίζω ότι ένας πραγματικά ευρύς διεθνής συνασπισμός θα σχηματιστεί εν τέλει, ως μία συντονισμένη, ισχυρή δύναμη και θα υποστηρίξει τις δράσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες διεξάγουν επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών ομάδων και δομών στη Συρία.

Ελπίζω να κατανοηθεί η ανάγκη να ενωθεί η διεθνής κοινότητα κατά της τρομοκρατίας μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο,τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλία και τις βάρβαρες σφαγές στο Λίβανο, τη Νιγηρία και το Μάλι. Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συντονισμένο αυτό έργο» κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

 

 

newsbomb.gr

Back to top button