Διεθνή

Ερντογάν-Νταβούτογλου, ένα δίδυμο τζιχαντιστών με προβιά πολιτικού


Του Σάββα Καλεντερίδη

 

 

Η Τουρκία επιτέθηκε με βάση προηγούμενο σχεδιασμό σε πολιτικό επίπεδο και κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος, που δρούσε στον εναέριο χώρο της Συρίας, κατόπιν πρόσκλησης της νόμιμης κυβέρνησης, η οποία είναι η μόνη που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδιζε στόχους τζιχαντιστών, που δρουν από κοινού με τουρκομάνους πράκτορες της Τουρκίας και κατέχουν μια στρατηγικής σημασίας ορεινή περιοχή, η οποία συνορεύει με τον νομό Αντιόχειας (Χατάυ), τον οποίο έκανε δώρο η Γαλλία στην Τουρκία (1937), όταν παρακαλούσε ολάκερη η Δύση τον «επιτήδειο ουδέτερο» να λάβει το μέρος των δυνάμεων που πολεμούσαν τον ναζισμό και τον φασισμό.

Για την ιστορία, η Τουρκία προσάρτησε το νομό Αντιόχειας το 1939 και αντί να συνασπιστεί με τη Δύση, συνασπίστηκε στην ουσία με τους ναζί, υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες με τη χιτλερική Γερμανία.

37FD839150B62F2E35E9839C9DD6E4C1Το τμήμα που βομβάρδιζε το ρωσικό αεροσκάφος, βρίσκεται μεταξύ της Λατάκειας και της πόλης Ιντλίμπ και όποιος το κατέχει, έχει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην περιοχή. Την ημέρα που οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος, μεγάλο μέρος της περιοχής περνούσε στα χέρια του  νόμιμου συριακού στρατού.

Η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, για να ανακοπεί η ανακατάληψη της περιοχής Μπαγίρνταγί από το συριακό στρατό, γιατί η Τουρκία έχει επενδύσει στους τουρκομάνους και στους τζιχαντιστές που έχουν για έδρα τους την περιοχή, τους οποίους χρειάζεται για έναν επί πλέον λόγο. Θέλει να τους αναθέσει τον στρατιωτικό αλλά και τον ΠΟΛΙΤΙΚΟ έλεγχο της λωρίδας των 98 χλμ που συνδέει τα καντόνια Κομπάνι και Αφρίν, αφ’ ενός μεν για να μην την καταλάβουν οι Κούρδοι και ενώσουν τα καντόνια τους και αφ’ ετέρου για να αποτελεί μια βάση μέσω της οποίας η Άγκυρα θα διεκδικεί ρόλο στα τεκταινόμενα στη Συρία, την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι αυτή, όποτε κι αν έλθει.

Ένας από τους λόγους που έκαναν την Τουρκία να «λυσσάξει» στην κυριολεξία για την απώλεια της συγκεκριμένης περιοχής είναι και η πιθανότητα η περιοχή Μπαγίρμπαγι να δοθεί ως διέξοδος στους Κούρδους προς τη θάλασσα, εξέλιξη που αφήνει την Τουρκία εκτός του παιχνιδιού του κουρδικού πετρελαίου, ενώ έχει και άλλες σοβαρότατες γεωπολιτικές συνέπειες για την ίδια.

Ο δυτικός κόσμος και οι δυτικοί αναλυτές προσπαθούν να αναλύσουν την συμπεριφορά του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου και την απόφασή τους -γιατί ήταν δική τους απόφαση που την πήραν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν άρχισε να χάνεται το Μπαγίρμπαγι- για τα κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους με όρους και κριτήρια πολιτικά και ευρύτερα γεωπολιτικά. Και κάνουν λάθος. Πρόκειται για ένα δίδυμο τζιχαντιστών, που έχει φορέσει εδώ και χρόνια την προβιά του πολιτικού, πλην όμως δεν έχουν καμία διαφορά από τους τζιχαντιστές που βιάζουν παιδιά και γυναίκες, που αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους -αλήθεια, πόσο βάρβαρος πρέπει να είσαι για να σκοτώσεις έναν πιλότο που πέφτει με το αλεξίπτωτό του!- που ανατινάζουν τις αρχαιότητες και την Παλμύρα, που,

που…
Ναι, όταν το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου έπαιρνε την απόφαση για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, σκέφθηκαν και λειτούργησαν σαν τζιχαντιστές, τους οποίους άλλωστε όλοι γνωρίζουν, και πρώτα απ’ όλα οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον, ότι ως ομοϊδεάτες που είναι ενισχύουν, προστατεύουν, εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν, δίνοντάς τους μόνο μέρος των εσόδων από το παράνομο πετρέλαιο που εμπορεύεται ο γιος του Ερντογάν, κρατώντας το μερίδιο του λέοντος για την οικογένεια, γιατί η πολιτική έχει… έξοδα.

Το τραγικό είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αντιληφθεί, ότι η όπως εκβιάζει Τουρκία την Ε.Ε. με τους πρόσφυγες, τους οποίους το ίδιο το τουρκικό κράτος στέλνει στην Ευρώπη, έτσι εκβιάζει και τη συμμαχία με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, για να πετύχει τη στήριξη και να έχει λόγο στα τεκταινόμενα στη Συρία.

Και είναι τραγικό γιατί και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, έχουν βάλει ένα τζιχαντιστικό φίδι στον κόρφο τους, το οποίο Κύπρος και Ελλάδα το πληρώσαμε ακριβά και τώρα ήλθε η σειρά να το πληρώσει και η Δύση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

infognomonpolitics.blogspot.com.cy
Back to top button