Γ. Καλλινίκου
”Πώς θα ζήσω τα μωρά μου; Εγώ ας πεθάνω από την πείνα».
Παλεύω από προχθές να προσπεράσω το συγκλονιστικό γεγονός. Να το βγάλω από το μυαλό μου. Είναι, όμως, αδύνατο. Η σπαρακτική φωνή της μάνας στριφογυρίζει συνεχώς στις σκέψεις μου. Η απελπιστική κατάσταση της ανήμπορης μητέρας, την ανάγκασε να γκρεμίσει και τον τελευταίο φραγμό στη συνείδηση της. Ποδοπάτησε την αξιοπρέπειά της και βγήκε στο πρόγραμμα του Μέγα «Έχεις μέσον», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει στήριξη. Να αναζητήσει οξυγόνο. Να αναζητήσει ελπίδα. Για να μπορέσει πρώτα να ζήσει τα δύο παιδιά της, ηλικίας πέντε και δύο χρόνων. Και να αντλήσει η ίδια δύναμη, ώστε να συνεχίσει να παλεύει. Κόντρα στην ανέχεια, στην απελπισία και στα αδιέξοδα.
Ράγισε καρδιές ο μητρικός σπαραγμός.
Πρώτα της συναδέλφου Νατάσας Ιωάννου, που δεν άντεξε και δάκρυσε και του συναδέλφου Ονούφριου Σωκράτους, που πάλεψε να συγκρατήσει την οργή του. Και μετά τις καρδιές όσων έτυχε να παρακολουθήσουν την σπαρακτική εξομολόγηση της άνεργης μητέρας. Χρωστάει τρία ενοίκια. Συνολικά 1050 ευρώ. Και το λογαριασμό της υδατοπρομήθειας. Και όμως, η κρατική πρόνοια και η σοφία των κρατικών μεγαλόσχημων αξιωματούχων, έκρινε ότι μια άνεργη μητέρα με δύο παιδιά, που έχει να πληρώνει ενοίκιο, μπορεί να τα βγάλει πέρα στηριζόμενη στο κορυφαίο επίτευγμα αυτής της διακυβέρνησης. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Επίδομα (ΕΕΕ), το οποίο αντιστοιχεί για την κυρία Βενετία στο τεράστιο ποσό των 241 ευρώ!!! Μια φορά το χρόνο τής δίνουν επίδομα μονογονιού και τέκνου και της το αφαιρούν από το ΕΕΕ.
Αποτάθηκε και στο Γραφείο Ευημερίας, μονολογούσε μέσα στα αναφιλητά της η δύσμοιρη γυναίκα, αλλά της είπαν ότι επειδή παίρνει το τεράστιο ΕΕΕ δεν δικαιούται άλλο επίδομα. Δεν υπάρχει ανθρώπινη καρδιά που να μην ραγίζει ακούγοντας μια μάνα να μονολογεί το δράμα που ζει: «Περιμένω να βάλω τα μωρά μου να κοιμηθούν για να κλάψω…». Δεν υπάρχει ανθρώπινη ψυχή, που να μην γίνεται κομμάτια όταν ακούει μια μάνα να εξομολογείται τον πόνο της: «Η κόρη μου με ρωτά γιατί κλαίω. Της απαντώ, αγάπη μου δεν έχουμε λεφτά να ζήσουμε».
Ακούς Νίκο Αναστασιάδη, ακούς Χάρη Γεωργιάδη, ακούς Αβέρωφ Νεοφύτου; Δεν έχουν χρήματα να ζήσουν. Άκουγα χθες τον Αναστασιάδη στο συνέδριο του Economist να καυχιέται ότι «η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας». Και ότι «προσφέρεται ως μια επιτυχημένη ιστορία οικονομικής ανάπτυξης». Το περιβόητο success story… Και, προ ημερών τον Χάρη Γεωργιάδη να κομπάζει σαν φουσκωμένος διάνος, ότι βγήκαμε στις αγορές. Και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναζητεί μερίδιο της «αίγλης», καυχόμενος ότι η Κύπρος άφησε την ύφεση και πέρασε στην ανάπτυξη.