Διεθνή

Η Μόσχα διασύρει τον τζιχαντιστή Ερντογάν με διπλωματική ντρίμπλα

Πανέτοιμη δηλώνει η Μόσχα «για τη σύσταση κοινού επιτελείου» κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμβολή των ΗΠΑ,της Γαλλίας ακόμα και της Τουρκίας.

Σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία.

tzixantistes1-630x400«Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού πλήγματα επί των θέσεων του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και να συστήσουμε για τον σκοπό αυτόν ένα κοινό επιτελείο με τη Γαλλία, την Αμερική, όλες τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ. «Οι Τούρκοι εάν θέλουν και αυτοί, είναι ευπρόσδεκτοι».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγα λεπτά μετά την επανάληψη των καταγγελιών Πούτιν διά στόματος Μεντβέντεφ, για προστασία των τζιχαντιστών από την Άγκυρα, λόγω της συνεργασίας ανώτατων αξιωματούχων της στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των πηγών που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα επιχειρεί πιθανότατα να αποκλιμακώσει την διεθνοποίηση της έντασης που επιχείρησε μέσα από το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του ΝΑΤΟ μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, εμφανιζόμενη διατεθειμένη να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι κοινές επιχειρήσεις ενάντια στην απειλή του τζιχαντισμού και παράλληλα να εκθέσει την Τουρκία, την οποία φέρνει με μία τέτοια κίνηση αντιμέτωπη με τους σύμφωνα με τα λεγόμενά της συνεργάτες της.

Μεντβέντεφ: Η Άγκυρα προστατεύει το Ισλαμικό Κράτος

Επίθεση κατά της Τουρκίας με ανοιχτές καταγγελίες για προστασία του Ισλαμικού Κράτους από την Άγκυρα, εξαπέλυσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ το πρωί της Τετάρτης.

«Η απερίσκεπτη εγκληματική πράξη των τουρκικών αρχών έχει τρεις βασικές συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ και συνέχισε:

«Πρώτη συνέπεια είναι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιοδήποτε συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των συνόρων».

 

«Δεύτερον, η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον με τις ενέργειές της ότι προστατεύει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσα οικονομικά συμφέροντα αρκετών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται στις υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών περιοχές».

 

Τέλος, ως τρίτη συνέπεια ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε την υποβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και την διακοπή κάθε κοινών επιχειρηματικών σχεδίων, που θα σημάνει όπως τόνισε «την απώλεια των θέσεων εργασίας από τουρκικές εταιρείες στη ρωσική αγορά».

 

 

 

 

 

 

tribune.gr

 

Back to top button