Διεθνή

Οι Τουρκομάνιοι της Συρίας και ο ρόλος τους στην κρίση

Οι Τουρκομάνιοι της Συρίας και ο ρόλος τους στην κρίση

Εντός ή εκτός εναέριου χώρου, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού εδράζεται εν πολλοίς και στον πληθυσμό των Τουρκομάνιων που η Άγκυρα θεωρεί “αδερφούς” της. Ποια η σχέση τους με την Τουρκία και ποια τα σχέδια του Άσαντ. 

 

 

Η Τουρκία έχει πολλούς λόγους να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιοχή της Συρίας στα νοτιοανατολικά της σύνορα, οι οποίοι δεν σχετίζονται άμεσα και αποκλειστικά με την προστασία των συνόρων ή του τουρκικού εναέριου χώρου. Ένας από αυτούς, είναι χωρίς αμφιβολία ο πληθυσμός των Τουρκομάνιων που διαμένουν στην συριακή επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και με τους οποίους τους συνδέουν “δεσμοί αίματος”.

Τα σύνορα στην περιοχή οριοθετήθηκαν τον Οκτώβρη του 1921, μετά από συμφωνία που υπέγραψε η Γαλλία, η Συρία και η Τουρκία και έτσι επικυρώθηκαν και στη συνθήκη της Λωζάνης. Κάπως έτσι, η μουσουλμανική κοινότητα των Τουρκομάνιων, που σήμερα αποκαλεί την περιοχή Τουρκμενιστάν της Συρίας απαριθμεί περί τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

 

 

Ο πληθυσμός των Τουρκμένιων υπολογίζεται στα 3,5 εκατ., συνιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα-εθνότητα στη Συρία

Ποιοι είναι οι Τουρκομάνοι;

 

 

 

 

Μετά το 1939, προσαρτήθηκε στην Τουρκία το τελευταίο κομμάτι γης της σημερινής εδαφικής της επικράτειας, η επαρχία Χατάι στα σύνορα με τη Συρία. Παρόλα αυτά οι Τουρκομάνιοι του Μπαγιρμπουκάκ παρέμειναν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Η καταγωγή των Τουρκομάνιων της σημερινής Συρίας παρόλα αυτά είναι, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, από την Ανατολία, όπου και ζούσαν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας και με απόφαση του Σουλτάνου μεταφέρθηκαν στην περιοχή για στρατηγικούς λόγους.

Οι πληθυσμοί αυτοί εξακολούθησαν να μιλούν την τούρκικη γλώσσα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και πίεση από την αραβο-γαλλική διοίκηση του συριακού κράτους ως το 1938 και ανάγκασε πολλούς από αυτούς να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Ο Τούρκος βουλευτής της εποχής Νιγιάζι Μπέι, είχε αναφέρει σε λόγο του μέσα στη βουλή πως “υπάρχουν χωριά που αποτελούν τουρκικό έδαφος και θα έπρεπε να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα” αναφερόμενος σε όλες αυτές τις περιοχές στις οποίες διαμένουν σήμερα Τουρκομάνιοι.

Οι επιδιώξεις Άσαντ στην περιοχή

 

Τα τούρκικα ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Άσαντ, συνεπικουρούμενες από την ρωσική αεροπορία, έχουν ως στόχο να καθαρίσουν την περιοχή από τους Τουρκομάνιους για δύο λόγους. Η εφημερίδα Χουργιέτ σημειώνει πως, αφενός το καθεστώς Άσαντ θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο με όσο γίνεται πιο διευρυμένα τα εδάφη επιρροής του στη xώρα και αφετέρου επιδιώκει να εκδιώξει τους Τουρκομάνιους και να “αποικίσει” τα εδάφη αυτά με πληθυσμό που είναι φίλα προσκείμενος προς το καθεστώς.

Ο πρώην ηγέτης της Συρίας έχει στο πλευρό του, όπως αναφέρει η Χουριγιέτ τόσο τις αεροπορικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, όσο και την ένοπλη ομάδα της Χεζμπολάχ Λιβάνου.

Back to top button