Ελλάδα

Τα capital controls κλείνουν τους μικρομεσαίους

Οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων εντός και εκτός Ελλάδος θα αφήσουν μόλις δύο ή τρεις κυρίαρχες επιχειρήσεις στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα κλείσουν, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι βρίσκονται σε ισχύ από τον Ιούνιο, θα βοηθήσουν τις μεγαλύτερες εταιρείες να εδραιώσουν μερίδιο της αγοράς, είπε ο Κώστας Καραφωτάκης, γενικός διευθυντής της Olympia, η οποία κατέχει ένα εύρος επιχειρήσεων, όπως την εταιρεία λιανικής ηλεκτρονικών και ειδών ψυχαγωγίας, Public.

Η Ελλάδα επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους για να αποτρέψει την εκροή ρευστού από τις τράπεζές της. Έχει υπάρξει μια εξαιρετικά σταδιακή χαλάρωση των εγχώριων ελέγχων, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι των περιορισμών παραμένει σε ισχύ.

louketa-640x410Η Olympia, η οποία έχει 48 καταστήματα ηλεκτρονικών υπό την ονομασία Public στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είπε πως οι περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα για τις μικρότερες εταιρείες, όμως οι μεγαλύτεροι παίκτες μπορούν να βρουν ρευστό από αλλού.

«Μπορώ να έχω από τις τράπεζές μου στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες ή τη Γερμανία ό,τι χρειάζομαι. Είναι λοιπόν δυνατόν να έχω τον ίδιο ανταγωνισμό με τον τύπο στη γωνία που θέλει να εισάγει τα προϊόντα του; Δεν είναι δυνατόν.»

Η Olympia λειτουργεί μέσω διαφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Σκανδιναβίας.

«Τα ισχυρά χέρια θα παγιώσουν ολόκληρη την αγορά σε κάθε μέρος στην Ελλάδα, αφήνοντας μόνο τους μεγαλύτερους παίκτες. Δύο ή τρεις σε κάθε τομέα» είπε.

Ο Καραφωτάκης είπε πως η εταιρεία του κατέχει επίσης μερίδιο στην τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας, την P4, και συνεχίζει να ψάχνει ευκαιρίες επένδυσης.

 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία απέτυχε στην προσπάθειά της να αποκτήσει τον έλεγχο της κυρίαρχης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία, τη Vivacom. Ο Καραφωτάκης είπε πως δεν ήταν έτοιμος να προσφέρει περισσότερα από ένα συγκεκριμένο, αδιευκρίνιστο, ποσό για να ξεπεράσει τη νικητήρια προσφορά του βούλγαρου επιχειρηματία Spas Roussev..

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως η Olympia μπορεί να επιστρέψει εάν η συμφωνία δεν κλείσει τελικά.

«Πρέπει να περάσεις κάποιες συγκεκριμένες γραφειοκρατικές εγκρίσεις…. Εάν δεν τις περάσουν, είμαι εδώ για να αγοράσω με το ίδιο ποσό που πρότεινα, και ούτε ένα λεβ παραπάνω

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sofokleous10.gr
Back to top button