Διεθνή

ΤΡΟΜΟΎΣΤΕΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!!!…Οι Βρυξέλλες υπό πολιορκία: Συναγερμός στο Βέλγιο λόγω τρομοκρατικής απειλής

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι Βρυξέλλες, λόγω «πολύ σημαντικής» και «επικείμενης» τρομοκρατικής απειλής.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, ενώ έχει υπάρξει σύσταση προς το κοινό να αποφεύγει τους χώρους όπου υπάρχουν μεγάλα πλήθη, όπως εμπορικά κέντρα και συναυλίες.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η κατάσταση συναγερμού βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο στο υπόλοιπο Βέλγιο- ωστόσο εξακολουθεί να είναι αυξημένο. Ειδικότερα, το εθνικό κέντρο κρίσεων OCAM αύξησε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο 4 στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ για την υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 3.

 

O Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η απόφαση ελήφθη εξαιτίας πληροφοριών περί σχεδιασμών για μια επίθεση «σαν αυτή στο Παρίσι». Ο κύριος φόβος ήταν ότι «άτομα με όπλα και εκρηκτικά θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση…ίσως σε πολλά σημεία».

Υπενθυμίζεται πως θεωρείται ότι από τις Βρυξέλλες είχαν προέλθει κάποιοι από τους φερόμενους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Ένας εξ αυτών, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, θεωρείται ότι έχει επιστρέψει στο Βέλγιο.

 

PARISTΕκτός από τα μέτρα που αφορούν το μετρό, το κέντρο κρίσεων συνέστησε «στις διοικητικές αρχές των 19 κοινοτήτων (της περιοχής των Βρυξελλών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων εκδηλώσεων» και «την αναστολή των αγώνων της Α’ και της Β’ κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο».

Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες χτυπά η «καρδιά» της Ε.Ε., καθώς εκεί βρίσκονται κτίρια βασικών θεσμών της όπως η έδρα της Κομισιόν, τα κεντρικά του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ – σε όλες τις περιπτώσεις πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών πληγμάτων, και ως εκ τούτου στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας σε διάφορα μέρη των Βρυξελλών.

 

 

Τελευταία φορά που τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό κάποιο τμήμα της χώρας ήταν ο Μάιος του 2014, όταν ένοπλος σκότωσε τέσσερα άτομα στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών. Τότε, σε επίπεδο 4 είχαν τεθεί εβραϊκά σχολεία, συναγωγές και άλλοι φορείς και ιδρύματα. Οι Βρυξέλλες είχαν τεθεί επίσης σε επίπεδο συναγερμού 4 για περίπου έναν μήνα στο τέλος του 2007 και στις αρχές του 2008, λόγω σχεδίου για την απελευθέρωση του Τυνήσιου Νιζάρ Τραμπελσί, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2003 για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε βελγική στρατιωτική βάση όπου διέμεναν Αμερικανοί στρατιώτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

huffingtonpost.gr

Back to top button