breaking newsΔιεθνή

Υποβρύχιο Titan: Εντοπίστηκαν συντρίμμια – Τι εξετάζουν οι αρχές

Συντρίμια που πιθανόν να προέρχονται από το υποβρύχιο Titan, που εχει εξαφανιστεί στον Ατλαντικό, βρέθηκαν στην περιοχή των ερευνών
Την ανακοίνωση έκανε η Αμερικανική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Λιμενικό Σώμα το μη επανδρωμένο όχημα του Horizon Arctic (απομακρυσμένο όχημα) βρήκε συντρίμμια στον πυθμένα της θάλασσας κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ειδικοί που βρίσκονται στην περιοχή αξιολογούν την ενημέρωση των αμερικανικών αρχών.

H Αμερικανική ακτοφυλακή θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 23.00 ώρα Ελλάδος.

Θα μιλήσουν ο αντιναύαρχος John Mauger, ο διοικητής της ακτοφυλακής και ο λοχαγός συντονιστής των επιχειρήσεων στην περιοχή Jamie Frederick.

Τι λέει Έλληνας υποναύαρχος

Ο Ραδαμάνθης Φουντουλάκης, υποναύαρχος ε.α., διατύπωσε την άποψη ότι το βαθυσκάφος Titan ίσως να διαλύθηκε στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο υποναύαρχος ε.α. υποστήριξε ότι το γεγονός ότι για πέμπτη μέρα δεν βρέθηκε κάτι από αέρος ή θάλασσας ούτε στο βυθό, καλύπτοντας μια έκταση 22.000 τετραγωνικών μέτρων δείχνει ότι κάτι κακό συνέβη στην άβυσσο κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

«Το πιο πιθανό είναι ότι το σκάφος πρέπει να συνεθλίβη λόγω πιέσεως και μη αντοχής υλικού και να έχει διαλυθεί σε κομμάτια που δεν μπορούν να εντοπίσουν τα σόναρ», τόνισε ο κ. Φουντουλάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα ζωντανή η ελπίδα για ένα θαύμα.

Σε σχέση με τις τεχνολογικές δυνατότητες του βαθυσκάφους ο κ. Φουντουλάκης ανέφερε ότι δεν είχε μηχανισμό εντοπισμού όπως έχουν τα κανονικά υποβρύχια.

Η δυσκολία με το χρώμα

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός ότι ο «Τιτάνας» είχε άσπρο χρώμα γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες ερευνών του σε αντίθεση με τα ερευνητικά βαθυσκάφη που είναι κίτρινα και πορτοκαλί.

«Αυτό το σκάφος είναι φτιαγμένο από υαλοβάμβακα. Είναι καινοτόμο σκάφος. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την αντοχή του υαλοβάμβακα», εξήγησε ο ναύαρχος ε.α., προσθέτοντας ότι «είναι θέμα φιλοσοφίας. Καμιά φορά αφήνουμε την καινοτομία να πηγαίνει μπροστά με υψηλό ρίσκο».

Δεν μπορούσαν να ανοίξουν την καταπακτή

Σύμφωνα με τον Ραδαμάνθη Φουντουλάκη ο «Τιτάνας» είναι ένα μικρό βαθυσκάφος που οι επιβάτες του δεν είχαν δυνατότητες διαφυγής με ίδια μέσα καθώς δεν μπορούσαν ούτε να ανοίξουν την καταπακτή μόνοι τους.

Ο ίδιος το περιέγραψε σαν ένα βαρέλι θαλάσσης που καθοδηγούνταν με ένα τηλεχειριστήριο παιχνιδιού.

«Το συγκεκριμένο σκάφος έχει μια καινοτομία. Δεν αυτοκαταδύεται και δεν αναδύεται. Έχει μια δική του βάση και με αυτή καταδύεται. Μετά αυτή εκτοξεύεται και μετά λειτουργεί με τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες. Για να αναδυθεί πάει κάθεται στη βάση και με αυτή αναδύεται», εξήγησε, λέγοντας ότι είναι μια έξυπνη καινοτομία.

«Σενάρια υπάρχουν πολλά. Θα μπορούσαν να έχουν κολλήσει κάτω και να μην μπορούν να ξεκολλήσουν» πρόσθεσε ο ναύαρχος ε.α..

Prime News.

Back to top button