breaking newsΔιεθνή

Ευρωπαϊκά συνδικάτα από την ασθενική ανάπτυξη της ΕΕ – «Δεν μπορούμε να αντέξουμε τη λιτότητα»

Μετά την υποτονική ανάπτυξη πέρυσι, η οικονομία της ΕΕ εισήλθε στο 2024 με ασθενέστερη βάση από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η χειμερινή ενδιάμεση πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεωρεί την ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη στο 0,5% το 2023, από 0,6% που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις και στο 0,9% (από 1,3%) στην ΕΕ και 0,8% (από 1,2%) στη ζώνη του ευρώ το 2024.

Το 2025, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,7% στην ΕΕ και 1,5% στη ζώνη του ευρώ.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται το φθινόπωρο. Στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να μειωθεί από 6,3% το 2023 σε 3,0% το 2024 και 2,5% το 2025. Στην Ευρωζώνη, αναμένεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2023 σε 2,7% το 2024 και σε 2,2% το 2025.

«Όχι στην επαναφορά των μέτρων λιτότητας»

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) «διαβάζοντας» τα μηνύματα εκτιμά πως η αποδυνάμωση της οικονομίας της Ευρώπης οδηγεί στο συμπέρασμα «ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε επιτόκια ρεκόρ ή επιστροφή στη λιτότητα».

Με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν η Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολίασε:

«Αυτή η πρόβλεψη καθιστά σαφές ότι η οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις και όχι επιτόκια καταγραφής ή περιοριστικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν πράξη οικονομικού αυτοτραυματισμού, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. συνεχίσουν τα σχέδιά τους να επαναφέρουν τα μέτρα λιτότητας».

Αναφερόμενη στις προβλέψεις σημειώνει ότι «τα επιτόκια ρεκόρ βλάπτουν σοβαρά την υγεία της οικονομίας, ενώ διαδραματίζουν μόνο οριακό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού.

Δεν αποτελεί άλλωστε έκπληξη όταν η έρευνα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στα εταιρικά κέρδη, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, παρά στις καταναλωτικές δαπάνες».

Απευθυνόμενη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. σημειώνει πως «θα πρέπει να σταματήσουν να μας παρασύρουν προς μια ύφεση που θα μπορούσε να αποφευχθεί με βάση το ξεπερασμένο οικονομικό δόγμα και να ανταποκριθούν στα στοιχεία που έχουν μπροστά τους υποστηρίζοντας τις επενδύσεις.

Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο επενδυτικό μέσο της Ε.Ε. με επαρκείς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους της Ε.Ε., ιδίως την κοινωνική πρόοδο και τη δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία».

PrimeNews.

Back to top button