breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Bανδάλισαν τάφους ηρώων της ΕΟΚΑ στο Αυγόρου (pics)

 

Σε Καταγγελία στην αστυνομία προχώρησε το κοινοτικό συμβούλιο Αυγόρου καθώς άγνωστοι βανδάλισαν τους τάφους των ηρώων της κοινότητας.

Συγκεκριμένα, ενώ εργάτες του κοινοτικού συμβουλίου Αυγόρου προχωρούσαν σήμερα το πρωί σε καθαριότητα στον χώρο του κοιμητηρίου της κοινότητας, διαπίστωσαν ότι νυχτοβάτες αφαίρεσαν και έκλεψαν τους χάλκινους σταυρούς οι οποίοι βρίσκονταν τοποθετημένοι στα μηνύματα δύο εκ των ηρώων της κοινότητας.

Αμέσως το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία η οποία προχωρεί σε έρευνες για εντοπισμό των αγνώστων. Σε δηλώσεις του στο SigmaLive ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Αυγόρου, Παναγής Μιχαηλάς, εξέφρασε την λύπη του και καταδίκασε το περιστατικό το οποίο όπως ανέφερε έχει καταγγείλει ο ίδιος στην Αστυνομία. Ανέφερε, επίσης, ότι την ερχόμενη Κυριακή θα τελεστούν τα ετήσια εθνικά μνημόσυνα των ηρώων της κοινότητας Αυγόρου και διερευνάται κατά πόσον το περιστατικό αυτό συνδέεται.

Επισημαίνεται ότι η κλοπή των χάλκινων σταυρών έγινε από τα μνήματα των ηρώων της κοινότητας κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1955-59, Λουκίας Λαουτάρη Παπαγεωργίου και Παναγή Ζαχαρία οι οποίοι σκοτώθηκαν βάναυσα από τους Άγγλους κατακτητές στις 5 Ιουλίου 1958 στην πλατεία του χωριού.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Αυγόρου Παναγιώτης Μιχαηλάς «καταδικάζουμε την κακή πράξη της αφαίρεσης των σταυρών από τους τάφους των δύο ηρώων και έχουμε προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. Ουσιαστικά άγνωστοι έχουν κλέψει τους χάλκινους σταυρούς που υπάρχουν στα μνήματα των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 1955 – 59» είπε και σημείωσε πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα κίνητρα αυτών που προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη».

Σημείωσε ότι «την κλοπή διαπίστωσε σήμερα το πρωί γυναίκα η οποία καθαρίζει τους τάφους στο κοιμητήριο, ενόψει και του μνημόσυνου των ηρώων που θα τελεστεί την Κυριακή 5 Ιουλίου. Η γυναίκα ειδοποίησε υπάλληλο του Κοινοτικού Συμβουλίου ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε και εμένα και μαζί πήγαμε για να δούμε τι ακριβώς έγινε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχαηλάς είπε πως «εικάζουμε ότι η κλοπή έγινε είτε την Τρίτη είτε την Τετάρτη το βράδυ. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την συγκεκριμένη πράξη που έγινε  στους τάφους των ηρώων και αναμένουμε το αποτέλεσμα των ερευνών της Αστυνομίας».

Ο Γιώργος Ζαχαρία, γιος του Παναγή Ζαχαρία ανέφερε πως δεν γνωρίζει «για ποιο λόγο έγινε αυτή η αφαίρεση των σταυρών, παραμονές μάλιστα του μνημόσυνου τους. Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά ενώ αν έχουν ίχνος συνείδησης πρέπει να επιστρέψουν τους σταυρούς και να τους τοποθετήσουν πίσω στους τάφους».  

Εξάλλου ο Παναγιώτης Κάρυος, γιος του ήρωα Ανδρέα Κάρυου ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι βεβηλώνουν το συγκεκριμένο μνημείο, αφού στο παρελθόν έκαψαν σημαίες, ενώ το μνημείο ηρώων αρκετές φορές. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι άγνωστοι άρχισαν να βεβηλώνουν και τους ίδιους τους τάφους των ηρώων και όλα αυτά σε χαλεπούς και σε δύσκολους καιρούς για την μικρή μας μαρτυρική πατρίδα».

Ο κ. Κάρυος σημείωσε πως «λυπούμαστε τα άτομα που βεβήλωσαν τους τάφους των ηρώων και τους συγχωρούμε γιατί έτσι είμαστε μαθημένοι, έτσι έχουμε μάθει από τους γονείς μας».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ζαχαρίου, εγγονός του Παναγή Ζαχαρία ανέφερε ότι «είναι με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση που ενημερωθήκαμε γι’αυτό το γεγονός γιατί» όπως εξήγησε «δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο σε ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας. Ελπίζω το συμβάν αυτό να είναι το τελευταίο και καλώ αυτούς που προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη να ζητήσουν συγγνώμη και να επιστρέψουν αυτά που έκλεψαν από τους τάφους των ηρώων».

 

sigmalive

 

Back to top button