breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ: Σοκ για τους Δημοκρατικούς πριν από τις εκλογές – O Τζο Μπάιντεν οδεύει προς παραπομπή στην Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Kevin McCarthy, έδωσε την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι σκοπεύει να μετατρέψει τις συνεχιζόμενες έρευνες από τους Ρεπουμπλικάνους για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και την οικογένειά του σε επίσημη παραπομπή.

“Ακολουθήσαμε μόνο το πού μας οδήγησαν οι πληροφορίες. Αλλά αυτό πλέον αναβαθμίζεται στο επίπεδο της έρευνας για παραπομπή, η οποία παρέχει στο Κογκρέσο την ισχυρότερη δύναμη για να πάρει την τη γνώση και πληροφορίες που χρειάζονται”, δήλωσε ο McCarthy στο Fox News αργά τη Δευτέρα (24/7).

Ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων προχώρησε στις σχετικές δηλώσεις εν μέσω μιας σειράς συνεχιζόμενων ερευνών για τις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Biden που ακόμα διεξάγονται σε επίπεδο προκαταρκτικής επιτροπής.

Ο McCarthy παλιότερα είχε αποκλείσει προηγούμενες απόπειρες παραπομπής του Μπάιντεν από σκληροπυρηνικά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του, λέγοντας ότι ήταν πρόωρες, εν μέρει επειδή θα χρειαζόταν μεγαλύτερη συμφωνία από το σώμα της Βουλής, δεδομένου ότι η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία σε αυτό είναι ισχνή.

Ωστόσο οι χθεσινές δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι οι έρευνες έχουν προχωρήσει περαιτέρω.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να απαντήσει στην συνέντευξη του McCarthy, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις έρευνες για να αποσπάσουν την προσοχή από τα «ιστορικά επιτεύγματα του Biden στην οικονομία».

“Αντί να εστιάζουμε στα πραγματικά ζητήματα που θέλουν να αντιμετωπίσουμε οι Αμερικανοί, όπως η συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού ή η δημιουργία θέσεων εργασίας, η Βουλή θέλει να δώσει αλλού προτεραιότητα. Η προθυμία τους να κυνηγήσουν τον Πρόεδρο ανεξάρτητα από την αλήθεια είναι αδιανόητη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ian Sams.

Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του προέδρου, Hunter Biden, έχει πρωταγωνιστήσει σε υποθέσεις -συμπεριλαμβανομένης της σκιώδους συμφωνίας που έκλεισε με τους εισαγγελείς για φοροδιαφυγή και κατηγορίες περί όπλων- που θα φτάσουν στον ομοσπονδιακό δικαστή αυτή την εβδομάδα.

Εμπλέκουν τον Ζελένσκι στην υπόθεση χρηματισμού του Μπάιντεν!

Ο Ζελένσκι μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου δωροδοκίας Μπάιντεν καθώς ο συγγραφέας Πίτερ Σβάιτσερ αποκαλύπτει ένα από τα άτομα στην πολύκροτη συνάντηση με τον Χάντερ Μπάιντεν που περιγράφεται στο έντυπο του 1023 του FBI, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου!

Η υπόνοια ότι στο επίκεντρο του σκανδάλου δωροδοκίας Μπάιντεν βρέθηκε συνεργάτης του Ζελένσκι, στον οποίο οι ΗΠΑ στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια, Δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για την στάση του FBI, που ενώ είχε τα στοιχεία, δεν άσκησε έγκαιρα διώξεις, ούτε ξεκίνησε ποινική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον παρουσιαστή του Fox News, Jesse Watters, ο Schweizer αποκάλυψε πώς ο Ζελένσκι μπορεί να εμπλέκεται στο σκάνδαλο δωροδοκίας Μπάιντεν.

«Αν κοιτάξετε αυτό το έντυπο 1023 που κυκλοφόρησε το FBI, αν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό… ένας από τους ανθρώπους που ήταν σε αυτές τις συναντήσεις, που άκουσε τις συζητήσεις για δωροδοκία των Μπάιντεν εργάστηκε για τον Πρόεδρο Ζελένσκι».

«Ποιος θέλει πραγματικά να πιστέψει, αν αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, ότι αυτό το άτομο δεν πήγε να αναφέρει στον Πρόεδρο Ζελένσκι όσα άκουσε;»

«Εάν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι και η κυβέρνησή του δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ως μοχλό επί του Τζο Μπάιντεν όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις για την πολιτική της Ουκρανίας;»

Η νέα αυτή αποκάλυψη, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την θέση του αμερικανού προέδρου τόσο σε προσωπικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Χωρίς επαρκή εποπτεία η στρατιωτική βοήθεια που αποστέλλεται στην Ουκρανία, πέφτει στα χέρια μαυραγοριτών

Πολλά από τα όπλα και τις προμήθειες που προορίζονταν για τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία κατέληξαν στα χέρια εμπόρων όπλων και άλλων εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Άμυνας κυκλοφόρησε μια εσωτερική έκθεση, διαπιστώνοντας προβλήματα στη λογιστική καταγραφή των όπλων και της βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η 19σέλιδη έκθεση (pdf) δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022 και αρχικά είχε την ένδειξη «SECRET//NOFORN”, που υποδηλώνει ότι πρόκειται για διαβαθμισμένο έγγραφο που δεν πρέπει να κοινοποιηθεί σε ξένους υπηκόους. Έκτοτε έχει αποχαρακτηριστεί και δόθηκε στη δημοσιότητα στο Heritage Foundation’s Oversight Project την περασμένη εβδομάδα μετά από αίτημα του Freedom of Information Act (FOIA).

Η έκθεση ανέφερε μια σειρά από περιπτώσεις κατά τις οποίες δωρηθέντα από τις ΗΠΑ όπλα και εξοπλισμός εμφανίστηκαν σε άλλα περιβάλλοντα.

Τον Ιούνιο του 2022, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU φέρεται να έπιασε μια ομάδα διακινητών όπλων που πωλούσαν όπλα και πυρομαχικά που είχαν κλαπεί από τις γραμμές του μετώπου στη νότια Ουκρανία.

Τον ίδιο μήνα, η SBU φέρεται να έπιασε Ουκρανούς εγκληματίες που παρίσταναν τα μέλη μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που διακινούσε αλεξίσφαιρα γιλέκα. Αντί να διανέμει τα γιλέκα, η ομάδα κατηγορείται ότι τα εισήγαγε παράνομα και τα πούλησε στις ουκρανικές δυνάμεις. Ένα μέλος αυτής της εγκληματικής ομάδας βρέθηκε να κατέχει ένα απόθεμα αυτών των γιλέκων αξίας 17.000 δολαρίων.

Τον Αύγουστο του 2022, η SBU έπιασε ένα ουκρανικό εθελοντικό τάγμα να παίρνει περισσότερα από 60 τουφέκια και σχεδόν 1.000 σφαίρες και να τα αποθηκεύει παράνομα σε μια αποθήκη, προφανώς για να τα πουλήσει στη μαύρη αγορά αργότερα.

Πέρα από τη μεταπώληση στη μαύρη αγορά, τα χαλαρά πρωτόκολλα για τη διανομή όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία φαίνεται επίσης να έχουν προσελκύσει Ρώσους παράγοντες, οι οποίοι επιθυμούν να στρέψουν τα όπλα αυτά κατά της ουκρανικής πλευράς.

Πάλι τον Ιούνιο του 2022, η SBU διέκοψε τις δραστηριότητες μιας εγκληματικής οργάνωσης που πιστεύεται ότι καθοδηγείτο από Ρώσο αξιωματούχο. Η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα για να εισέλθει σε ουκρανικό τάγμα εθελοντών με σκοπό την προμήθεια όπλων. Αυτή η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία ομάδα φέρεται να είχε αποκτήσει εκτοξευτές χειροβομβίδων και πολυβόλα, με την υποτιθέμενη πρόθεση να «διεξάγει αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες».

Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη δυνατότητα επιτήρησης στην Ουκρανία

Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή διαπίστωσε ότι ένα από τα ζητήματα που συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα λογοδοσίας είναι το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να επιτηρήσουν τις αποστολές ,τις παραλαβές και τη χρήση του εξοπλισμού που δόθηκε. Η έκθεση αποδίδει την έλλειψη επιτήρησης από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην περιορισμένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία και στη δυσκολία παρακολούθησης των πολλών χιλιάδων μικρών τεμαχίων εξοπλισμού που αποστέλλονται στη χώρα.

«Οι μυστικές υπηρεσίες παρέχουν κάποια πληροφόρηση για τα παρατηρήσιμα συστήματα, όπως οι πύραυλοι και τα ελικόπτερα, αλλά για τα μικρότερα αντικείμενα, όπως π.χ. τις συσκευές νυχτερινής όρασης, η πληροφόρηση είναι περιορισμένη», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες προκάλεσαν τις πολυάριθμες αποστολές αμερικανικής και δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, κατέστησαν επίσης επικίνδυνο για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να διεξάγουν το είδος της προσωπικής επιτήρησης που απαιτείται για την παρακολούθηση του εξοπλισμού που έχει σταλεί.

Η έκθεση της 6ης Οκτωβρίου ανέφερε ότι το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας δεν διατυπώνει συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης της παράδοσης των όπλων και του εξοπλισμού που αποστέλλονται στην Ουκρανία, επειδή το Υπουργείο Άμυνας είχε καταβάλει κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στις 30 Οκτωβρίου, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το προσωπικό του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας και ο αμυντικός ακόλουθος για την Ουκρανία είχαν μεταβεί στη χώρα για να συνεχίσουν «τις επιτόπιες επιθεωρήσεις για την αξιολόγηση των αποθεμάτων όπλων στη χώρα, όποτε και όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας».

Αιτήματα για εποπτεία της βοήθειας στην Ουκρανία 

Εκτός από τα παραδείγματα των όπλων και του εξοπλισμού που διοχετεύονται στη μαύρη αγορά, το Υπουργείο Άμυνας έχει εντοπίσει λογιστικά λάθη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βοήθεια που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.

Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χορηγούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων σε βοήθεια που σχετίζεται με την Ουκρανία, ορισμένοι νομοθέτες έχουν ζητήσει καλύτερη εποπτεία ως προς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτή η βοήθεια.

Στις 14 Ιουνίου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια έκδοση του νόμου για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας του 2024 (National Defense Authorization Act – NDAA) που περιλαμβάνει διάταξη για τη σύσταση ειδικού γενικού επιθεωρητή για τη βοήθεια που σχετίζεται με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για την τοποθέτηση ειδικού γενικού επιθεωρητή για την Ουκρανία. Σε δήλωση διοικητικής πολιτικής της 10ης Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν δήλωσε ότι η νέα θέση γενικού επιθεωρητή που προτείνεται στο NDAA 2024 θα ήταν «περιττή και πρωτοφανής, καθώς η εποπτεία της αμερικανικής βοήθειας προς όφελος του λαού μιας χώρας παρέχεται ήδη από τους γενικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών».

 

Back to top button