breaking newsΔιεθνή

Ο Ερντογάν κινείται παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις οι οποίες έχουν κουραστεί από το παιχνίδι του

4 Μαρτίου 2020

Εν μέσω των προσπαθειών να διασώσει την κατάρρευση της τουρκικής παρουσίας στο Ιντλίμπ της Συρίας, ο  Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πλέον πολλούς συμμάχους να στραφεί, καθώς λόγω της πολιτικής του έχει στραφεί εναντίον τους σε διάφορα διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με αναλυτή του Sputnik.

 

Στην βόρειο Συρία τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών που τις υποστηρίζουν και των Ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό του Συριακού Στρατού.

Ο Ερντογάν προσπάθησε και απέτυχε να επικαλεστεί το άρθρο 5 του νατοϊκού χάρτη, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική θα μάχοντο στο πλευρό της Τουρκίας σε μία σύγκρουση με τα Συριακά Στρατεύματα. ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη ταξιδεύει στην Μόσχα για απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Tom Luongo ανεξάρτητος πολιτικός, πολιτιστικός και εμπορικός αναλυτής στο Goats ‘n Gun, δήλωσε στο Radio Sputnik’s Political Misfits τη Τρίτη πως η σύνοδος κορυφής της Μόσχας, ”η ιστορία της ταινίας, όπως ήταν”, εξηγώντας με σαφή τρόπο πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες του Ερντογάν στην σύρραξη με την Συρία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση στην Συρία, ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί το μεγαλύτερο μέρος του Ιντλίμπ ως μία ουδέτερη ζώνη 30 μιλίων μεταξύ των νότιων συνόρων της Τουρκίας και των βόρειων συνόρων της Συρίας… για να καταστρέψει πλήρως και τα δύο Κουρδικά Καντόνια. Αυτό θέλει να πετύχει ο Ερντογάν και για’αυτό χρειάζεται το μεγαλύτερο μέρος του Ιντλίμπ.”, ανέφερε ο Luongo. ”Νομίζω πως στο μυαλό του όλα πήγαιναν πολύ καλά, καθώς χειριζόταν επιδέξια τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ρωσία, προσπαθώντας να τους πείσει να πάρει αυτό που θέλει, παίζοντας και με τις δύο πλευρές με σκοπό να πετύχει τις στρατηγικές του. Κάνει ταλαντώσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ συνεχώς”, ανέφερε ο Luongo. ”Την μία βδομάδα αγκαλιάζει τον Πούτιν για την σωτηρία της ζωής του, ενώ την άλλη ζητάει από τον Τραμπ πυραυλικά συστήματα Patriot…πηγαίνει μπρος πίσω, αλλά το ζήτημα του Ιντλίμπ ήταν κάτι για το οποίο έχει συζητήσει σε όλες του διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν”. 

Ο Luongo ανέφερε πως ο Ερντογάν επέτυχε μία συμφωνία δημιουργίας ζώνης αποκλιμάκωσης τον Σεπτέμβρη του 2018, μετά από την εισβολή στο Ιντλίμπ από τις τουρκικές δυνάμεις τους προηγούμενους μήνες αυτού του έτους. Πίστευε ακράδαντα πως έχει δημιουργήσει ένα νέο νότιο σύνορο για την Τουρκία.

”Νομίζω πως ο Ερντογάν υπερβάλει. Νομίζω πως πλέον βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας.Θυμηθείτε πως πριν από δύο χρόνια, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος του (2016) η δημοτικότητά του ήταν ακόμα πολύ ισχυρή. Τους τελευταίους μήνες έχει χάσει δύο μεγάλες περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία-μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Άγκυρα- , πάντως η τελευταία δημοσκόπηση που έχω δει δείχνει μειωμένη την δημοτικότητά του την τελευταία δεκαετία κατά 40%”.

”Η ανεργία αυξάνεται και πάλι, οδηγώντας τον Τούρκο πρόεδρο να ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια σε μονοψήφιους αριθμούς, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός αρχίζει να αυξάνεται. Τίποτα από αυτά δεν έχει να κάνει με κανενός είδους υβριδική πολιτική που ασκείται εις βάρος της λίρας, δεν συνδέεται ούτε με το ενδεχόμενο των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας για το ζήτημα της αγοράς των S-400.

Η πολιτική της Άγκυρας αρχίζει να εμφανίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Έχουν εμφανιστεί 168 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικό εταιρικό χρέος, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η Άγκυρα βεβαίως δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμα αυτά τα χρήματα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η πολιτική που ακολουθεί την έχει απομακρύνει από όλες τις χώρες οι οποίες την βοήθησαν το 2018 όπου η λίρα πέρασε μία κρίση” ανέφερε ο Luongo.

”Έτσι, θα πάει στην Μόσχα την Πέμπτη για να προσπαθήσει να κάνει μία συμφωνία λέγοντας ”λοιπόν, απλά δώσε μου κάτι” έτσι ώστε να μπορέσει να ”σώσει” το πρόσωπό του και να μείνει στην εξουσία”, σημείωσε. ”Ο Πούτιν δεν νομίζω να του δώσει κάτι, διότι τελικά στο τέλος της ημέρας, ο Πούτιν δεν χρειάζεται τον Ερντογάν. Χρειάζεται την Τουρκία. Νομίζω πως σε αυτό το σημείο όλοι έχουν κουραστεί με αυτόν τον τύπο, ο οποίος συνεχώς κινείται μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται ανάμεσά τους, παγιδευμένος. Δεν  νομίζω πως η τεχνική του θα αντέξει για πολύ.”

”Έχω πειστεί πως μέσα σε έναν χρόνο, θα είναι εκτός εξουσίας και αυτή την φορά κανείς δεν πρόκειται να τον σώσει”, δήλωσε ο Luongo στους οικοδεσπότες του, Bob Schlehuber και Jamral Thomas. ”έχει φτάσει στα άκρα”.

πηγή: www.sputnik.com

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

infognomonpolitics
Back to top button