breaking newsΕλλάδα

Ανησυχία από τις «Πρέσπες» που πρότειναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις τουρκικές προκλήσεις για το Αιγαίο

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στη Βουλή, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές άκουγαν και πρότειναν «λύσεις αλά Πρέσπες» 

Ερωτήματα από το «μοναχοφάηδες» του Νίκου Κοτζιά για τα κοιτάσματα στο Αιγαίο – «Κίνδυνο ατυχήματος» στο Αιγαίο βλέπει πάντως ο Αποστολάκης

Ίσως μόλις ανακάλυψε τον Λεό Μπουσκάλια, τον συγγραφέα της αγάπης. Ίσως τον συνεπήρε το βιβλίο σταθμός που φέρει τον τίτλο: «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις».

Ό,τι και αν είναι, μοιάζει να διακατέχεται από μία ασυγκράτητη διάθεση γενναιοδωρίας. Επιθυμεί διακαώς να χτίσει γέφυρες, να αναγεννήσει φιλίες από τις στάχτες τους, ακόμα και αν αυτό απαιτεί παραχωρήσεις.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την παρέμβαση που έκανε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών; Δικαιολογώντας τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε «μοναχοφάηδες», λέγοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε τέτοιοι και πρέπει και η Τουρκία να έχει έσοδα από την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτή η δήλωσή του, μάλιστα, συνέπεσε με την ανακάλυψη του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν τόλμησε, όμως, να εμποδίσει τη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil, όπως δεν είχε τολμήσει να εμποδίσει τη γεώτρηση της γαλλικής Total στον στόχο «Καλυψώ». Παρόλα αυτά, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επικίνδυνο μπραντεφέρ.

«Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος» είπε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας: «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια –με τις δύο τετραμερείς– και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει».

Πολύ θολές κουβέντες όλα τα παραπάνω. Αν τις «ξύσεις» το μόνο νόημα που βγάζουν είναι κάποιου είδους συνεκμετάλλευση με την Τουρκία.

Κι αυτό, επειδή κανείς δεν αμφισβήτησε τα όποια δικαιώματα παραχωρεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, τα λόγια του αφορούν ελληνικά δικαιώματα που η Άγκυρα αμφισβητεί.

Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα. Στην ίδια ομιλία του, χωρίς να ερωτηθεί, έθεσε ζήτημα Καστελόριζου. «Αν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι -ξέρω εγώ- το Καστελόριζο έχει το 100% έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις».

Νάτος, λοιπόν, ο «λαγός»! Ποιος άραγε ισχυρίσθηκε ότι λόγω Καστελόριζου η Ελλάδα έχει δική της όλη την υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία τίποτα. Είναι η Άγκυρα που ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξιφομαχεί με φαντάσματα, επειδή δεν τόλμησε να ξεστομίσει αυτό που εμμέσως πλην σαφώς λέει: ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υιοθετώντας το τουρκικό επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μεγάλη και το Καστελόριζο μικρό.

Η Αθήνα, όμως, έχει προτείνει την οριοθέτηση με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εάν αυτό αποφασίσει να μην δώσει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο, υιοθετώντας ένα συνδυασμό και της αρχής της μέσης γραμμής και της αρχής της αναλογικότητας, κανένα πρόβλημα.

Είναι η Άγκυρα, όμως, που δεν θέλει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αλλά καταφεύγει σε «τσαμπουκάδες». Και μάλλον αυτοί φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δηλώνει ρητά πως πρέπει να βάλουμε και την Τουρκία στο παιχνίδι (δηλαδή να της δώσουμε μερίδιο) για να την κατευνάσουμε!

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Sabah, έσπευσαν να προβάλουν τη δήλωση Κοτζιά, θεωρώντας ότι υποστηρίζει τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα. Παρά την φιλική διάθεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, πάντως, οι γείτονες δεν λένε να ανταποκριθούν. Αντί για Μπουσκάλια φαίνεται ότι μελετάνε την «Τέχνη του Πολέμου» του Σουν Τζου.

Ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ, που συμμετείχε στη σύνοδο της κοινοβουλευτική συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής, υποστήριξε ότι όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και η ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα και τη Λευκωσία οφείλονται σε μονομερείς ενέργειες της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τούρκος βουλευτής προκαλεί μέσα στη Βουλή

«Στο Δίκαιο της Θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα το μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας υποστήριξε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να γίνει μετά την επίλυση του Κυπριακού ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών. «Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή.

Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο πλευρές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».

Σε αυτή την πρόκληση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Κώστας Δουζίνας σημείωσαν ότι αυτά τα θέματα δεν άπτονται της ημερήσιας διάταξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και υποστήριξαν ότι οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν λύσεις και τρόπο συμβιβασμού, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ευτυχώς, ο Κώστας Δουζίνας δεν ξέχασε να σημειώσει ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Συμπλήρωσε πως όταν γίνει η εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε «σε κυρίαρχο ταμείο, μέρους του οποίου θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου. Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει. Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές».

Στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η Ελλάδα καταβάλλει «συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. «Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία».

Με τον υπουργό Άμυνας συναντήθηκε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ. Μετά τη συνάντηση, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «Η ΝΔ χαρακτηρίζεται από πατριωτισμό και αίσθηση εθνικής ευθύνης. Επιδιώκει μόνιμα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και ένα minimum συνεννόησης στα θέματα άμυνας».

Back to top button