Διεθνή

Εισβολή Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ – Την άμεση απόσυρσή τους απαιτεί η Βαγδάτη

Turkish soldiers stand guard as a funeral convoy, carrying coffins of drowned Syrian migrants including the three-year old boy Aylan Kurdi, drives to the Turkish-Syrian border in Suruc, bordering with the northern Syrian town of Kobani, Turkey, September 4, 2015. Two Syrian toddlers who drowned with their mother as they were trying to reach Greece were laid to rest in the Syrian town of Kobani on Friday, a Reuters witness said. A photograph of the body of one of the toddlers, 3-year-old Aylan Kurdi, washed up on the shore, appeared in newspapers around the world this week, prompting sympathy and outrage at the perceived inaction of developed nations in helping refugees. REUTERS/Sertac Kayar - RTX1R28Z

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε, ότι η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

 

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του ιρακινού πρωθυπουργού στο Twitter, ο οποίος έκανε λόγο για καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

ddoooooo

Σύμφωνα με το τουρκικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δύναμη 150 τούρκων στρατιωτών έφθασε χθες στην περιοχή της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κουρδικών στρατευμάτων του Ιράκ.

 

Το τουρκικό απόσπασμα, που υποστηρίζεται από 20 έως 25 άρματα μάχης, αναπτύχθηκε στην πόλη Μπασίκα, μετέδωσε το Ανατολή. Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ και δυόμισι χρόνια στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με στόχο την εκπαίδευση των “πεσμεργκά”, των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

 

Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, και αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών αρχών“, διατυπώνει με διαμαρτυρία η ανακοίνωση.

 

Η στρατιωτική μετακίνηση έγινε χθες στο πλαίσιο μιας εκ περιτροπής εναλλαγής του προσωπικού που μετέχει στην αποστολή, σύμφωνα με το Ανατολή.

 

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχους του υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι ενέργειες της Τουρκίας δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS, αν και δήλωσαν ενήμεροι για τα γεγονότα.

 

 

 

 

 

 

topontiki.gr
Back to top button