Κύπρος

Η Ρωσία ζήτησε προς χρήση την Αεροπορική Βάση «Α. Παπανδρέου» στην Κύπρο λόγω του πολέμου κατά του ISIS!

 

 

Η Ρωσία είναι σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση της Κύπρου για να συζητήσουν την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων (βάση Α. Παπανδρέου και λιμάνια) σε σχέση με την στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS) στην Συρία, τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ρώσος επιτετραμμένος στην Λευκωσία Stanislav Osadchiy δήλωσε ότι το θέμα για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις συζητήθηκε και οι εγκαταστάσεις που ήδη προσφέρονται είναι παρόμοιες με αυτές που προσφέρθηκαν σε Γαλλία και Γερμανία.

 

«Συζητάμε με το (κυπριακό) υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο για χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις», είπε ο Osadchiy.

 

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι αναζητά εγκαταστάσεις στο νησί της Κύπρου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω του πολέμου στην Συρία.

 

Η Κύπρος έχει ήδη μια αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Γαλλία, σύμφωνα με την οποία τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη δύναται να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση «Α. Παπανδρέου» κοντά στην πόλη της Πάφου για ανεφοδιασμό και συντήρηση.

 

Ο Osadchiy δήλωσε ότι η τρέχουσα περίοδο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας για την Μόσχα, λόγω και της εγγύτητας του νησιού με την Συρία, καθώς και λόγω του απαραίτητου στρατηγικού βάθους τους για την διεξαγωγή ασφαλών αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον του ISIS.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω από την Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση των Τζιχαντιστών, με επιχειρήσεις οι οποίες θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Osadchiy.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η παρουσία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών θα αποτελέσει ένα « καλό σενάριο» στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Τα ρωσικά αεροσκάφη ευρισκόμενα στην Κύπρο αποτρέπουν καταρχλήν τις πτήσεις «αναγνωρίσεως» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας η οποία έχει «ξεσαλώσει» το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο Πέλαγος. Επίσης «πατώντας» οι Ρώσοι το «πόδι τους» στην Μεγαλόνησο δεν πρόκειται να «βιαστούν και τόσο πολύ να το πάρουν».

Back to top button