Κύπρος

Η Τουρκία δεν έφυγε από την ΑΟΖ

 

 

 

Περιμένουν έμπρακτα δείγματα αλλαγής στάσης, από την Τουρκία, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού.

 

Έλαβαν ακόμη ένα, την περασμένη Τετάρτη.

800pxf490tcggaziantepΤουρκική φρεγάδα, έγραψε ο «Φιλελεύθερος», παρενόχλησε, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ερευνητικό σκάφος υπό κυπριακή σημαία, και του ζήτησε να απομακρυνθεί, απαιτώντας από τον καπετάνιο, εάν θέλει να επανέλθει στην περιοχή, να ζητήσει άδεια από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σκάφος μετέφερε πλήρωμα κυρίως Αμερικανών και είχε ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία για να πραγματοποιήσει βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση βυθού, για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων, οπτικών ινών.

Αυτή η πειρατική ενέργεια της Άγκυρας έρχεται να προσθέσει άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα των τελευταίων «δειγμάτων» εμμονής της Τουρκίας στις διχοτομικές της θέσεις. Δείγματα και μηνύματα, τα οποία δεν είναι σε θέση να συλλάβουν ο Πρόεδρος και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Είτε λόγω μειωμένης γνώσης της τουρκικής επιδρομικότητας, είτε επειδή επιμένουν να συγκαλύπτουν αυτές τις ξεκάθαρες τουρκικές προειδοποιήσεις, προκειμένου να συνεχίζουν απερίσπαστοι τα επικίνδυνα επικοινωνιακά τους παιγνίδια, στο εθνικό θέμα.

 

Πέραν τούτου, όμως, η πειρατική ενέργεια καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η Τουρκία δεν έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ.

Παραμένει εκεί, παρακολουθεί κάθε κυπριακή κίνηση και είναι έτοιμη να επέμβει εκ νέου, εάν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν τηρήσει τη συμφωνία πως θα απέχει από κάθε ερευνητική προσπάθεια και θα αποφύγει γεωτρήσεις στην περιοχή. Διαφορετικά, το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά θα επιστρέψουν, με πλατφόρμα.

Όπως ο ίδιος ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει.

Και φυσικά, γιατί να μην επιστρέψει, και γιατί η τουρκική φρεγάδα να μην απαιτεί από τα πλοία να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές Αρχές, εάν θέλουν να πλεύσουν στην περιοχή, αφού η Τουρκία θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ανύπαρκτο κράτος, άρα και την ΑΟΖ της εκλιπούσα και ανήκουσα στην Τουρκία;

 

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εντός των θαλάσσιων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να μιλά για πρόοδο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου για «ανοικτά παράθυρα ελπίδας», ο Άντρος Κυπριανού να εμπιστεύεται τον Μουσταφά Ακιντζί και οι συνομιλίες, αφού έλυσαν όλα τα προβλήματα, ασχολούνται τώρα με εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κόστος της λύσης!

Ζούμε την εποχή των μεγάλων ονείρων και των τραγικών ψευδαισθήσεων.

 

Διαγράφεται εντελώς η τουρκική επιδρομικότητα, ξεγράφουν από τα μπακαλοδέφτερά τους την Τουρκία ως τον πραγματικό κυρίαρχο του παιγνιδιού, και πιστεύουν πως σε αυτό το «παιγνίδι», μόνοι «παίκτες» είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί.

 

Πολλά χρόνια πριν, το 1965, όπως περιγράφει στο βιβλίο του «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα» ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής, ο Μακάριος τού είχε δηλώσει σε μία συνάντησή τους: «Πάμε καλά στο Κυπριακό, μην ανησυχείς. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αντέξουν, θα γονατίσουν, θα καταρρεύσουν οικονομικώς». Ο Κ. Χατζηκωστής τού αντέταξε: «Μα, Μακαριότατε, η Τουρκία είναι το πρόβλημα, όχι οι Τουρκοκύπριοι. Αν γονατίσουν, θα έλθει η Τουρκία να τους σηκώσει».

 

Αυτό επιβεβαιώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, επί των ημερών μας.

 

Η ίδια όμως απρονοησία, η ίδια τραγική ψευδαίσθηση, επαναλαμβάνεται και σήμερα. Πενήντα χρόνια μετά, και ύστερα από τόσες τραγωδίες που βίωσε ο κυπριακός Ελληνισμός, οι ηγέτες μας παραμένουν προσκολλημένοι σε νοσηρές νοοτροπίες. Συνεχίζουν να ξεγράφουν την Τουρκία και να έχουν την καταστροφική ψευδαίσθηση ότι θα κάμουν συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους, και όχι με την Τουρκία. Ο κυπριακός Ελληνισμός να προετοιμασθεί για την ολοκλήρωση της τραγωδίας του…

 

 

 

 

 

 

 

πηγη

sigmalive.com/simerini

simerini

Back to top button