Διεθνή

Η Τουρκία στριμώχνεται και γίνεται μη προβλέψιμη

 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

 

 

Η τελευταία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ και να τοποθετήσει στρατεύματα κοντά στη Μοσούλη, μπορεί να “πάγωσε” μετά την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης της Βαγδάτης, όμως, δεν παύει να αποτελεί μία επιθετική πράξη κατά του Ιράκ, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κινδυνεύει να δημιουργήσει τετελεσμένα κατοχής Ιρακινού εδάφους.

 

 

Η κυβέρνηση του Ιράκ, γνωρίζοντας τις (προ)διαθέσεις της Άγκυρας (τόσο για το βόρειο Ιράκ και την Μοσούλη, όσο και για τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας (περιοχή Τουρκμάνων) αλλά και την ήδη εφαρμοζόμενη τακτική της έμμεσης εγκόλπωσης στην τουρκική επικράτεια στην Κύπρο, αντέδρασε έντονα και απειλεί τώρα με κλιμάκωση, συγκεκριμένα με επίθεση, κατά του τουρκικού στρατιωτικού τμήματος που βρίσκεται ήδη μέσα σε Ιρακινό έδαφος.

Έτσι, τώρα, η Βαγδάτη απειλεί άμεσα την Τουρκία πως θα προχωρήσει σε αεροπορικό βομβαρδισμό της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης που εισέβαλε στο βόρειο Ιράκ χωρίς να ζητήσει και να υπάρξει σχετική άδεια από την νόμιμη κυβέρνηση της Βαγδάτης. Σημειώνεται, επίσης, πως η απειλή αυτή εκτοξεύθηκε από τον αρχηγό της Ιρακινής αεροπορίας.

Αυτή η αντίδραση του Ιράκ κατά της Τουρκίας ανησύχησε την Άγκυρα η οποία ανακοίνωσε πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου για τον λόγο αυτό θα μεταβεί εκτάκτως στην Βαγδάτη προκειμένου να εφησυχάσει την Ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με την τουρκική επέμβαση – εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

 

 

 

Το Ιράν τοποθετείται απέναντι στην Άγκυρα

 

 

 

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες, το Ιράν μετά την προμήθεια από την Ρωσία των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 προχωρά και σε μία ακόμη σημαντική προμήθεια, αυτή των αρμάτων μάχης Τ-90, δημιουργώντας μία νέα δυσάρεστη έκπληξη στην Τουρκία των Νταβούτογλου – Ερντογάν.
Αξίζει να επισημανθεί πως στη Συρία, σύμφωνα με το επίσημο ιρανκό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, βρίσκονται ήδη “Φρουροί της Επανάστασης” οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των συριακών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών και κατά των Τουρκμάνων.

 

Στριμωγμένη στη γωνία η Τουρκία

 

 

Αυτές οι εξελίξεις καταστρέφουν τα σχέδια της Τουρκίας, η οποία αρχίζει να αισθάνεται την πίεση των γειτόνων της, αλλά και την σταδιακή απομάκρυνση των “συμμάχων” της. Είναι άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει (και κυρίως με ποιόν τρόπο) να ανταπεξέλθει η Άγκυρα σε αυτές τις αρνητικές για την ίδια αλαλγές που επέβαλε η έλευση της Ρωσίας στην περιοχή.

 

Η Τουρκία, μέχρι πριν μερικούς μήνες κατείχε τον ρόλο του “καταλύτη” των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, πολλοί δυτικοί αναλυτές φοβούνται πως η Τουρκία έχει μετακινηθεί στον ρόλο του… “πυροκροτητή” εξελίξεων που δεν επιθυμούν οι δυτικοί, αφού (λόγω της τουρκικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ) υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει – εξαναγκάσει εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μία σύγκρουση που θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος πολέμου.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Έχει τοποθετηθεί απέναντι στην Ρωσία (μετά και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους), έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις στις αραβικές χώρες και οι πρακτικές που ακολουθεί την απομονώνουν έναντι χωρών της Δύσης (πλην της Γερμανικής Ευρώπης η οποία υποτάχθηκε στον τουρκιό εκβιασμό πληρώνοντας στον Ερντογάν λύτρα διαχείρισης της ροής λαθρομεταναστών).

 

 

Η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάζεται για τουρκικό ξέσπασμα

 

 

Η ό,ποια αντίδραση της Τουρκίας θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία βιώνει το δικό της δράμα με την οικονομική (και πολιτική κρίση) των τελευταίων χρόνων. Με δεδομένο πως η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει κάποια κίνηση κατά της Ελλάδας (για εσωτερική της κατανάλωση), με δεδομένη την “στάση εφησυχασμού” της συγκυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου, αλλά -κυρίως- με δεδομένη την ανάγκη της Τουρκικής κυβέερνησης να ταράξει τα νερά και να στείλει ένα επικίνδυνο μήνυμα προς τη Δύση, ίσως οι κατοικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου θα έπρεπε να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά την αναθεώρηση επί των ιδεοληψιών τους, και να προχωρήσουν στην επιλογή στήριξης της στρατιωτικής – αμυντικής διάταξης της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό, “ο απελπισμένος είναι και ο πιό επικίνδυνος αντίπαλος”…

 

 

 

 

 

 

kostasxan.blogspot.com.cy

 

 

Back to top button