Διεθνή

Κόλαφος στον Ερντογάν από τέσσερις τούρκους δημοσιογράφους – ερευνητές

 

 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το πόσο δίκαιο έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμήρ Πούτιν στις καταγγελίες του ότι η Τουρκία κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους Τζιχαντιστές, το επιβεβαιώνουν τέσσερις γνωστοί Τούρκοι δημοσιογράφοι στην αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα, Cumhurriyet.

Συγκεκριμένα οι Cayda Karan, Fehim Taştekin, Aslı Aydıntaşbaş και Tolga Tanış, αναφέρουν στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ότι αυτό είναι γνωστό εδώ και καιρό, δηλαδή είναι γνωστό ότι μεταξύ της Τουρκίας και των Τζιχαντιστών γίνεται λαθρεμπόριο πετρελαίου με αμοιβαία ωφελεία. Μόνο που οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να κάνουν τα στραβά μάτια και να αμφισβητούν τις ρωσικές κατηγορίες

Ο Cayda Karan αναφέρει το ότι από το συριακό κέντρο του Deyr ez Zor, αντλείται παράνομο πετρέλαιο που στη συνέχεια διοχετεύεται στην Τουρκία στο Reyhanlı, είναι από καιρό γνωστό και εδώ και ενάμιση χρόνο το ανέφεραν πολλά ΜΜΕ. Εκείνο που εξετάζεται είναι το κατά πόσο η ίδια η οικογένεια του Ερντογάν σχετίζεται με αυτό. Η περιοχή του Deyr ez Zor κατέχεται από καιρό από τους Τζιχαντιστές, αλλά τελευταία γίνονται μάχες στην περιοχή με τον συριακό στρατό.

Ο Fehim Taştekin αναφέρει ότι από τις συριακές πόλεις Hacıpaşa, Sarsarın και Beşaslan, έρχεται απ’ ευθείας μαζούτ στην Τουρκία κάτι που το αναφέρουν και οι Ρώσοι. Τις περιοχές αυτές κατέχουν διαφορά ξεχωριστά ισλαμικά γκρουπ. Η Τουρκία ελέγχει με δικά της ισλαμικά γκρουπ την γραμμή Azez – Reyhanlı από την οποία μεταφέρεται παράνομο πετρέλαιο. Επίσης και από το Habur εξάγεται παράνομο πετρέλαιο στην Τουρκία. Άλλη γραμμή μεταφοράς παράνομου πετρελαίου είναι η γραμμή Kamışlı – Nusaybin.

Ο Aslı Aydıntaşbaş ενώ παραδέχεται και αυτός ότι γίνεται παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από την Συρία στην Τουρκιά, αμφισβητεί έντονα τις κατηγορίες ότι σε αυτό ενέχεται και η οικογένεια του Ερντογάν. Ο Τούρκος δημοσιογράφος προσθέτει ότι οι Τζιχαντιστές εκτός από το πετρέλαιο που πουλούν στην Τουρκία κυρίως από το βόρειο Ιράκ, πουλάνε και στο συριακό καθεστώς παράνομο πετρέλαιο.

Τέλος ο Tolga Tanış αναφέρει ότι είναι πολύ γνωστό πως από το Βόρειο Ιράκ εξάγεται παράνομο πετρέλαιο χωρίς να έχει λόγο η νόμιμη κυβέρνηση της Βαγδάτης. Η Τουρκία, αναφέρει χαρακτηριστικά, έχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το λαθρέμπορο που γίνεται εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Το ζήτημα, όπως τονίζει η τουρκική εφημερίδα, είναι ότι κατά πόσο υπάρχουν αποδείξεις πως όλα αυτά είναι εν γνώση της τουρκικής κυβέρνησης.

Δηλαδή τι… κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Back to top button