Διεθνή

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – Παραδέχονται οι ΗΠΑ ότι η Τουρκία κάνει εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – Παραδέχονται οι ΗΠΑ ότι η Τουρκία κάνει εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος

Μετά τις ρωσικές καταγγελίες ότι η Τουρκία συναλλάσσεται παράνομα με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι η Άγκυρα κάνει εμπόριο πετρελαίου με τους τρομοκράτες.

Τουλάχιστον, αυτό άφησε να εννοηθεί αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Βέβαια, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η ποσότητα του πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα από τη Συρία στην Τουρκία είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν αποφέρει κέρδη σε καμία από τις δύο πλευρές.

«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του ΙΚ και της Τουρκίας», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Η ίδια η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση», πρόσθεσε.

«Η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται παράνομα είναι εξαιρετικά χαμηλή και έχει μειωθεί μέσα στο χρόνο και είναι ήσσονος σημασίας από την άποψη της ποσότητας και των κερδών», εκτίμησε.

Υπολόγισε δε, ότι για τη διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, θα χρειάζονταν περίπου 1.000 φορτηγά, ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.

«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει», είπε ο αξιωματούχος. «Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια», τόνισε.

«Δεν βρίσκω λογική στο επιχείρημα ότι πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικής ποσότητας πετρελαίου», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι ενώ παρατηρείται κάποια διακίνηση μεταξύ των γειτονικών χωρών, απέρριψε εντελώς πως αυτή είναι ποσότητα τέτοια ώστε να είναι επικερδής.

«Το πετρέλαιο καταναλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στις περιοχές ελέγχου της Συρίας και το εμπόριο γίνεται με το καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε.

Back to top button