Διεθνή

Οι τζιχαντιστές απειλούν να ανατινάξουν την Παλμύρα – Στα 400 μέτρα ο στρατός

 

 

 

Στις 21 Μαΐου του 2015 η πόλη Παλμύρα, διάσημη σε όλο τον κόσμο για τις αρχαιότητές της, έπεσε στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αν και οι Αρχές της Συρίας πρόλαβαν να φυγαδεύσουν και να κρύψουν σε μυστικά σημεία τις πιο σημαντικές αρχαιότητες που βρίσκονταν στο Μουσείο της πόλης, δεν μπόρεσαν να προστατέψουν και τα αρχαία μνημεία, πολλά από τα οποία ανατινάχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

Από την ημέρα που οι πόλη έπεσε στα χέρια των βαρβάρων, η 67η Ταξιαρχία του Συριακού Στρατού και η 18η Μεραρχία Τεθωρακισμένων, συνεπικουρούμενες από εθνοφύλακες και Σύρους παραστρατιωτικούς προσπάθησαν πολλές φορές να ανακαταλάβουν την Παλμύρα, δίχως όμως να τα καταφέρουν.

Υποχώρησαν λοιπόν στην έρημο, στην επαρχία της Χομς, για να ανασυγκροτηθούν.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου που μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Συρίας η Ρωσία, οι συριακές δυνάμεις πέρασαν στην αντεπίθεση.

Το Σάββατο το πρωί, η 67η Ταξιαρχία και οι εθνοφύλακες κατάφεραν να προσεγγίσουν το κάστρο της Παλμύρας, την Ακρόπολη που δεσπόζει πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και τη σύγχρονη πόλη, μετά από αιματηρές μάχες που δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

palmyra_castle

Το αρχαίο κάστρο – ακρόπολη της Παλμύρας, όπως φαίνεται από την αρχαία πόλη.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές οι κυβερνητικές δυνάμεις τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές απέχουν μόλις 400 μέτρα από το κάστρο και δύο χιλιόμετρα από την Παλμύρα.

Οι συριακές δυνάμεις, παρά την επιτυχή τους προέλαση, έχουν μια ακόμα ανησυχία πέρα από τους πολεμικούς κινδύνους. Το Ισλαμικό Κράτος έχει παγιδεύσει με εκρηκτικά το σύνολο των αρχαίων μνημείων της πόλης, που δεν έχει κατεδαφίσει και απειλεί να τινάξει όλη την αρχαία πόλη στον αέρα εάν ο συριακός στρατός συνεχίσει την προέλασή του.

Επίσης, όπως μεταδίδεται, οι τζιχαντιστές καλούν σε ενισχύσεις για να μπορέσουν να κρατήσουν την Παλμύρα.

map_palmyra

Χάρτης της μάχης της Παλμύρας: Με πράσινο χρώμα είναι οι κυβερνητικές δυνάμεις, με μοβ το Ισλαμικό Κράτος. Όπως μπορείτε να δείτε, οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν πίσω τους την έρημο.

 

 

 

 

 

 

 

tribune.gr

 

Back to top button