Διεθνή

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ο Ερντογάν και η οικογένειά του εμπλέκονται στο εμπόριο πετρελαίου με το ISIS

 

To «γάντι» που πέταξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι αν αποδειχθεί πως η Τουρκία κάνει εμπόριο πετρελαίου με το ISIS θα παραιτηθεί, σήκωσε η Ρωσία: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, που, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, αποδεικνύουν ο Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του εμπλέκονται άμεσα σε παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από πετρελαιοπηγές του ISIS στη Συρία.

EDOOCVOEvATUsAAqc35

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, η Ρωσία έχει γνώση περί τριών βασικών οδών διακίνησης πετρελαίου στην Τουρκία.

 

 

 

«Σήμερα παρουσιάζουμε μόνο κάποια από τα γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι μια ολόκληρη ομάδα παρανόμων και μελών της τουρκικής ελίτ, που κλέβει πετρέλαιο από τους γείτονές τους, επιχειρεί στην περιοχή» δήλωσε ο Αντόνοφ, σημειώνοντας ότι πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες εισέρχεται στην Τουρκία μέσω «ζωντανών αγωγών πετρελαίου», που αποτελούνται από χιλιάδες πετρελαιοφόρα φορτηγά. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ο κύριος αγοραστής του πετρελαίου αυτού, που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία.

 

«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, η κορυφαία πολιτική ηγεσία της χώρας – ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του – εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα». πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο Αντόνοφ από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους έχουν μειωθεί. «Ήταν περίπου 3 εκατ. δολάρια ημερησίως. Μετά από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων, ήταν περίπου 1,5 εκατ. δολάρια ημερησίως» είπε, ισχυριζόμενος ότι ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν χτυπά πετρελαιοφόρα φορτηγά του ISIS.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία περί των διαδρομών που χρησιμοποιούνται, αναφέροντας επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες 2.000 μαχητές, 250 οχήματα και εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών έχουν σταλεί από την Τουρκία σε τρομοκράτες στη Συρία. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι τα πετρελαιοφόρα περνούν ελεύθερα τα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου αποφέρουν στους τρομοκράτες στη Συρία περίπου δύο δισ. ετησίως, τα οποία δαπανώνται για τη μισθοδοσία μαχητών και τον εξοπλισμό τους, ενώ η όλη δραστηριότητα αποτελεί πηγή πλουτισμού για την τουρκική ηγεσία.

 

 

 

 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο στρατηγός Χοσάμ αλ Αουάκ, της υπηρεσίας πληροφοριών του «Ελεύθερου Συριακού Σταρτού» (Free Syrian Army) δήλωσε στο Sputnik Arabic ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία έχει αγοράσει αργό πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία και στο Ιράκ.

 

 

 

Καταλήγοντας, ο Αντόνοφ είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί αποδείξεις σχετικά με το ζήτημα, αναφέροντας πως αποτελεί «έκπληξη» το ότι «κανείς στη Δύση δεν κάνει ερωτήσεις για το γεγονός ότι ο γιος του Τούρκου προέδρου ηγείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας ή ότι ο γαμπρός του είναι ο υπουργός Ενέργειας. Τι υπέροχη οικογενειακή επιχείρηση!» είπε ο Αντόνοφ και συνέχισε: «Ο κυνισμός της τουρκικής ηγεσίας δεν έχει όρια. Κοιτάξτε τι κάνουν. Πήγαν στη χώρα κάποιου άλλου και τη ληστεύουν χωρίς καμία ενοχή» είπε.

 

 

Αξιωματούχοι του υπουργείου είπαν πως τρεις είναι οι διαδρομές μέσων των οποίων γίνεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία.

 

Από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την πόλη Ράκκα (Raqqa) στο Αζαζ στα σύνορα με την Τουρκία. Από εκεί βυτιοφόρα περνούν μέσω της τουρκικής πόλης Reyhanli όπου δεν γίνεται κανένας έλεγχος.

 

Ένα μέρος του πετρελαίου διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας ενώ ένα άλλο εξάγεται.

Μια άλλη οδός, σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους, είναι από την πόλης Ντέιρ Εζ Ζουρ (Deir Ez-zour) στη Συρία και από εκεί με βυτία το ακατέργαστο πετρέλαιο πηγαίνει για διύλιση στην τουρκική πόλη Μπάτμαν.

Η τρίτη οδός είναι από την ανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ στη νοτιοανατολική άκρη της Τουρκίας.

 

Αντίδραση Ερντογάν

 

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί την Τουρκία κατ΄αυτόν τον τρόπο δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τις καταγγελίες των Ρώσων αξιωματούχων και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε απολέσει τις αξίες μας τόσο, ώστε να αγοράζουμε πετρέλαιο από μια τρομοκρατική οργάνωση».

Προ ημερών ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το ISIS, θα παραιτηθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

huffingtonpost.gr

Back to top button