Διεθνή

Το Ισραήλ σώζει την Τουρκία – Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα

 

 

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μετά τον συνασπισμό 34 μουσουλμανικών χωρών κατά του ISIS, που στην ουσία όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, στήθηκε με προτροπή των Αμερικανών προσφέροντας προσωρινό χρόνο για να ανακάμψει η Τουρκία από την Ρωσική πίεση, τώρα πάλι, προφανώς με μεσολάβηση των ΗΠΑ, ένα νέο σωσίβιο προσφέρεται στην Τουρκία, αυτό της νέας προσέγγισης με το Ισραήλ που φαίνεται ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Έτσι σύμφωνα με τους Reuters ανακοινώθηκε από ανώνυμο αξιωματούχο του Ισραήλ, ότι η χώρα του προέβη σε προκαταρκτική συμφωνία με την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων τους. Ως μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης, αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι διπλωματικές αποστολές και οι πρέσβεις. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην Ελβετία και στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, ο απεσταλμένος της ισραηλινής κυβέρνησης, Τζόζεφ Σικάνοβερ και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου. Μετά τη συνάντηση, κανείς από τους τρεις δεν έκανε δηλώσεις.

Όσον αφορά την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το Ισραήλ θα θεσπίσει ένα ταμείο για την χορήγηση αποζημιώσεων για τους θανάτους 10 Τούρκων υπηκόων που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, όταν εξαπέλυσαν έφοδο οι Ειδικές Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Παράλληλα, συζητήθηκε η κατασκευή ενός αγωγού που θα ενώνει τις δύο χώρες και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Τουρκία, ώστε η τελευταία να απεμπλακεί από την εξάρτηση της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Αυτό θα δώσει διέξοδο στο ενεργειακό πρόβλημα που αναμένεται αν αντιμετωπίσει με τις κυρώσεις που όλο και επιβάλλει η Ρωσία.

Θεωρούμε ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα αποτελέσει εξαιρετική διέξοδο για την Τουρκία και αντίθετα αρνητική εξέλιξη για τα Ελληνοκυπριακά συμφέροντα. Βλέπουμε τελικά ότι όλες αυτές οι τυμπανοκρουσίες περί του κοινού μετώπου Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου αποτελούν αφελείς τοποθετήσεις. Τώρα πλέον η Αίγυπτος μέσω της συμφωνίας των 39 θα συνεργάζεται και με τους Τούρκους, το δε Ισραήλ θα επανέρχεται σταδιακά στις παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Τουρκία. Όσον αφορά την Τουρκία μάλλον είχε δίκιο ο Πούτιν ότι γλύφουν σημεία απόκρυφα του σώματος των Αμερικανών…αλλιώς δεν εξηγείται πως ξαφνικά με την ίδρυση ενός ταμείου τα ξεχάσανε όλα!!! Όσον αφορά την Ελλάδα ελπίζουμε αυτή η συνεργασία που προηγήθηκε με το Ισραήλ να μην έχει αποκαλύψει σημαντικά κρατικά και αμυντικά μας σχέδια που τώρα θα βρεθούν σε κοινή θέα με τους Τούρκους. Πάντως όλη αυτή η συνεργασία μύριζε ως προβληματική από την αρχή και δεν έπρεπε να είχαμε τσιμπήσει το δόλωμα …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

pentapostagma.gr

Back to top button