breaking newsΕλλάδα

«Απασφάλισαν» οι Τούρκοι & απειλούν: «Έλληνες δεν θα έχετε καλά αποτελέσματα!»

 

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Τούρκου προέδρου, δεν δίστασε να δηλώσει πως το ύφος της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε (!) και δεν είναι… διπλωματικό, «διεμήνυσε» ότι «η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη» και ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την Ελλάδα πως «αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα».

 

Εκείνο που ενόχλησε την Τουρκία ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το απόγευμα της Τρίτης.

Αν και η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφού είχε αλλάξει η ηγεσία του ΥΠΕΞ, το πνεύμα και το ύφος δεν είχε διαφορά από προηγούμενες ανακοινώσεις. Η Αθήνα καλούσε την Άγκυρα να κάνει το αυτονόητο: να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να σταματήσει την επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ξεκάθαρα την Τουρκία «να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Είστε κακομαθημένοι»

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν… άρεσε στην Άγκυρα και το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια ανακοίνωση στο… πνεύμα που συνηθίζει. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένο» παιδί της Ευρώπης και την Κύπρο «άτακτο» και τις κατηγόρησε ότι προκαλούν αστάθεια (!) στην περιοχή!

«Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις, σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο, εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος ‘το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης‘ ανήκει βασικά στην Ελλάδα. Το ‘άτακτο’ παιδί της Ευρώπης, από την άλλη, είναι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου‘, η οποία είναι μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και μαζί με την Ελλάδα παρασύρουν εδώ και χρόνια την Ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ είναι μέλος της ΕΕ δήθεν εκπροσωπώντας ολόκληρο το Νησί, δεν της δίνει το δικαίωμα να καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκουπρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρνούμαστε τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ και των αξιωματούχων της ΕΕ που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της χώρας μας παράνομες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτές τις δηλώσεις δεν έγινε καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους, από κοινού ιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από το 1963 και ότι οι Τουρκούπριοι αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν στο Νησί.

Η ΕΕ έγινε και αυτή ένας από τους δρώντες στην παρανομία συμμετέχοντας στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελληνοκυπριακής Διοίκησης–Ελλάδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ισότιμων κατόχων του Νησιού. Επομένως, έχει καταστεί ολοφάνερο ότι η ΕΕ δεν δύναται να αναλάβει έναν ουδέτερο ρόλο διαμεσολαβητή στην διαδικασία διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

 

 

pentapostagma

Back to top button