Διεθνή

ΧΑΟΣ στη νοτιοανατολική Τουρκία – Εμπόλεμη ζώνη σε 17 περιοχές κι απαγόρευση κυκλοφορίας – Κάηκε τζαμί

 

Ενημέρωση από το Βαλκανικό Περισκόπιο

 

 

Ο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TİHV) ανακοίνωσε ότι συνολικά έχει τεθεί απαγόρευση κυκλοφορίας 52 φορές σε 17 επαρχίες, από τις 16 Αυγούστου έως και την 11η Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει η τουρκική ‘Σολ’.

turkΣε ορισμένες περιπτώσεις η απαγόρευση της κυκλοφορίας έφθανε μέχρι και τις 14 ημέρες και οι απαγορεύσεις αυτές αφορούσαν περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν σε αυτές της περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πληθυσμός κατά πλειονότητα κουρδικός.

Οι πόλεις στις οποίες έχει επιβληθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών είναι στην τουρκική γραφή: Diyarbakır, Lice, Silvan, Bismil, Yenişehir, Dicle, Hazro, Mardin, Nusaybin, Dargeçit, Derik, Şırnak, Cizre, Silopi, Hakkari, Yüksekova, Muş.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι απαγορεύσεις αυτές γίνονται για να διευκολυνθεί ο τουρκικός στρατός στην καταπολέμηση των Κούρδων αυτονομιστών του PKK.

+ + +

diyar

Οι Κούρδοι έκαψαν τζαμί του 16ου αιώνα στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ

ψμ2Μέσα στην πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη της νοτιο ανατολικής Τουρκίας, Ντιγιαρμπακίρ – με συνεχείς συγκρούσεις Κούρδων αυτονομιστών και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, και αρκετούς νεκρούς εκατέρωθεν, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων προβάλει την καταστροφή ενός τζαμιού από τους (άπιστους) Κούρδους.

Το ‘Anadolu’ δημοσιεύει αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν την ζημιά που υπέστη το μουσουλμανικό τέμενος, οθωμανικής εποχής, του Φατίχ Πασά, μετά την επίθεση που δέχθηκε από Κούρδους αυτονομιστές στις 11 Δεκεμβρίου.

Η επίθεση των Κούρδων που καθορίζεται ως εκδικητική κατά των Τούρκων και των δομών τους, στην πόλη δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Στις συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων αυτονομιστών και του τουρκικού στρατού στην νοτιοανατολική Τουρκία έχουν υποστεί ζημιά πολλά μουσουλμανικά τεμένη ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι Τούρκοι υποδεικνύουν με επιμέλεια τις καταστροφές αυτές προκειμένου να εξωθήσουν του μουσουλμάνους κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Back to top button