breaking newsΕλλάδα

Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές για σαπιοκάραβα με μετανάστες – Ο κίνδυνος προβοκάτσιας στο Αιγαίο

Ο εκνευρισμός του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς – Το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας με το τουρκικό σαπιοκάραβο γεμάτο μετανάστες το οποίο ξεκίνησε από τα Δαρδανέλια και έφτασε έως τη Τζιά όπου ναυάγησε έξω από το λιμάνι του νησιού έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές.

 

Αν και σε άθλια κατάσταση, το μικρό φορτηγό διέσχισε ολόκληρο το Αιγαίο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες χωρίς να γίνει αντιληπτό από τα σκάφη επιτήρησης παρά μόνο όταν προσέγγισε το μικρό νησί λίγα μίλια από την Αττική όπου και μισοβυθίστηκε.

Χωρίς όνομα, σημαία και διακριτικά το πλοίο-ερείπιο μετέφερε 193 εξαθλιωμένους μετανάστες ενώ οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα τα οποία κατηγορούνται ως διακινητές. Οι μετανάστες, κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας, προέρχονται από το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Ανάμεσά τους ήταν και δύο έγκυες που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

Την ώρα που Λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό και αμφίβιοι καταδρομείς δίνουν μέρα και νύχτα έναν γιγαντιαίο αγώνα στα ανατολικά παράλια των ακριτικών ελληνικών νησιών αποτρέποντας δεκάδες βάρκες και φουσκωτά, η Άγκυρα φαίνεται να αναζητά νέους τρόπους για να περάσει μετανάστες σε ελληνικά εδάφη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο-ερείπιο απέπλευσε από τα Δαρδανέλια όχι απλά εν γνώσει των τουρκικών αρχών αλλά η ακτοφυλακή των γειτόνων το ακολουθούσε μέχρι να προχωρήσει βαθιά στο Αιγαίο.

 

Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο τις ελληνικές αρχές είναι το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά για το πρώτο βήμα ενός νέου σχεδίου της Άγκυρας στην ασύμμετρη επίθεση που εξαπέλυσε εδώ και 20 ημέρες. Να φορτώνει δηλαδή εξαθλιωμένους μετανάστες όχι σε βάρκες και φουσκωτά αλλά σε πλοία «φαντάσματα» με στόχο να περάσουν σε ελληνικά νερά χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι να «στοχεύσουν» όχι κάποιο μεγάλο κατοικημένο νησί στην καρδιά του Αιγαίου αλλά κάποιο μικρότερο ακατοίκητο, ακόμα και βραχονησίδα. Και μάλιστα κάποια από αυτά που αμφισβητούν τα τελευταία χρόνια.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει εξεταστεί εδώ και καιρό από τις ελληνικές αρχές και ήδη έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί ειδικά από τότε που ο «σουλτάνος» αποφάσισε να «εργαλειοποιήσει» χιλιάδες μετανάστες για να πιέσει Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια σειρά από ακριτικά μικρονήσια και όχι μόνο έχουν μπει κάτω από συνεχή θαλάσσια και εναέρια παρακολούθηση ενώ έχουν ήδη εξεταστεί όλα τα σενάρια αντίδρασης σε κάθε ενδεχόμενο. Ειδικά εάν η Τουρκία έπειτα από κάποιο ναυάγιο επιχειρήσει να προχωρήσει σε έρευνα και διάσωση αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.

Η αποτυχία του Ερντογάν τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά ως αποτέλεσμα της σθεναρής ελληνικής αντίδρασης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή, πέρα από τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στους γείτονες ενδεχομένως τους αναγκάσει να αλλάξουν σχέδιο.

Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο, Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό στα νησιά έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές όχι απλά να μην χαλαρώσουν αλλά αντίθετα να παρακολουθούν κάθε απόπειρα της Άγκυρας να προχωρήσει σε ρελάνς με απρόβλεπτες κινήσεις και στόχο να αιφνιδιάσει τις ελληνικές αρχές.

freepen.

Back to top button