Διεθνή

Η Συρία εντάχθηκε στον Δρόμο του Μεταξιού από το 2021 και θεωρείται στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ των 3 ηπείρων, που είναι το τέλος των θαλασσών και η αρχή της ξηράς που περιβάλλει την Ευρώπη!

Τι σημαίνει στρατηγική συνεργασία μεταξύ Συρίας και Κίνας; …Salman στο “Al-Watan”: Εδραίωση των ιστορικών σχέσεων που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών… Η Συρία εντάχθηκε στον Δρόμο του Μεταξιού από το 2021 και θεωρείται στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ των 3 ηπείρων, που είναι το τέλος των θαλασσών και η αρχή της ξηράς που περιβάλλει την Ευρώπη!

Τα μάτια των Σύριων είναι στραμμένα στην επίσκεψη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην Κίνα και στις ειδήσεις που φτάνουν διαδοχικά από εκεί, ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι όσα είπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για την έναρξη της στρατηγικής σχέσης και συνεργασία με τη Συρία.

Οι Σύροι άρχισαν να οικοδομούν κάποιες ελπίδες σε αυτή τη συζήτηση, δεδομένης της γνώσης τους για τη δύναμη της κινεζικής οικονομίας, το μέγεθος των εταιρειών της και την ταχύτητα των επιτευγμάτων που τη χαρακτηρίζει, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή και αρχαία σχέση μεταξύ των δύο χωρών, και τις πολιτικές θέσεις που παρουσίασε η Κίνα στη Συρία τα χρόνια της κρίσης.

Το «Al-Watan» δημοσκόπησε τις απόψεις μιας ομάδας ειδικών για το θέμα και τι θα μπορούσε πραγματικά να οικοδομηθεί πάνω σε αυτό. Ο οικονομολόγος Δρ. Hayan Salman είπε σε ειδική δήλωση στο «Al-Watan» ότι η επίσκεψη του προέδρου al-Assad στην Κίνα, μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, θα έχει μεγάλες θετικές πτυχές στο μέλλον, ειδικά επειδή οι δύο χώρες έχουν αρχαίες και ιστορικές σχέσεις που ξεκίνησαν από τον Δρόμο του Μεταξιού π.Χ., και η Συρία είναι επίσης μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την κατάσταση της Κίνας, και η πολιτική θέση είναι ξεκάθαρη, καθώς η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει το βέτο περισσότερες από μία φορές, και υποφέρει επίσης από τρομοκρατία, όπως είναι η περίπτωση της Συρίας.

Ο Δρ Σαλμάν τόνισε ότι η Κίνα έχει μεγάλη οικονομική εμπειρία, και η απόδειξη για αυτό είναι ότι θεωρείται η πρώτη οικονομία όταν μετριέται με τις πραγματικές τιμές του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς η παραγωγή της το 2023 έφτασε τα όρια των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν μπορεί επίσης να ξεπεράσει και τις επτά βιομηχανικές χώρες με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά αν το ΑΕΠ μετρηθεί με τις τιμές καταναλωτή, μπορεί να ειπωθεί ότι ξεπερνά και την Αμερική.

Επεσήμανε ότι η Συρία έχει ενταχθεί στον Δρόμο του Μεταξιού από το 2021 και θεωρείται σύνδεσμος μεταξύ των τριών ηπείρων, που είναι το τέλος των θαλασσών και η αρχή της ξηράς και που περιβάλλει την Ευρώπη, που θεωρεί την Κίνα ως μια από τις πιο ένθερμους εχθρούς, και ως εκ τούτου μπορεί να ειπωθεί: Αυτή η συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών, ελπίζοντας ότι αυτή η επίσκεψη θα ενσωματωθεί σε πολλά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς η Κίνα κατατάσσεται στο πλαίσιο των αμερικανικών και δυτικών οικονομικών κυρώσεων και την οικονομική τρομοκρατία, όπως συμβαίνει με τη Συρία. Συνέχισε: «Αλλά η Κίνα έχει μέλλον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η Συρία μπορεί να είναι η αφετηρία της για την περιοχή».

Σχετικά με τα οικονομικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κίνα, ο Δρ. Salman δήλωσε ότι η Κίνα διαθέτει τα μεγαλύτερα νομισματικά αποθέματα στον κόσμο, με τα οποία η Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει κερδοφόρα και χρήσιμα επενδυτικά σχέδια βάσει εταιρικής σχέσης, ειδικά επειδή η Κίνα προτείνει έργα για τον «νικητή». Κατ’ αρχήν η Κίνα μπορεί επίσης να επωφεληθεί από διεθνείς οργανισμούς BRICS και Σύμφωνο Σαγκάης, και μεταξύ των κεφαλαίων που διατίθενται για την ανάπτυξη, όπως το Νέο Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 με κεφάλαιο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και υπάρχει επίσης ένα άλλο ταμείο , που είναι το Αποθεματικό Ταμείο, αξίας 100 δισ. δολαρίων.

Ο Δρ Σαλμάν τόνισε ότι η Κίνα έχει επιτύχει μεγάλη ανάπτυξη σε διάφορους κλάδους και η βιομηχανία αποτελεί περίπου το 52 τοις εκατό του ακαθάριστου προϊόντος. Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και το εμπορικό της ισοζύγιο είναι κερδοφόρο σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου , η πρώτη από τις οποίες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της. Επίσης, περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα χρειάζεται πολλαπλούς τομείς επενδύσεων και η Συρία σήμερα έχει βγει από τον πόλεμο και έχει μπει στο στάδιο της ανοικοδόμησης και της κατασκευής , και αυτό το θέμα αναμένεται να εξεταστεί από τους προέδρους της Συρίας και της Κίνας στη σύνοδο κορυφής, ειδικά από τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος πρότεινε τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Συρία και προηγήθηκαν αρκετές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τέσσερις χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία και το Πακιστάν και τη Βενεζουέλα που προστέθηκε πριν από περίπου ένα μήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας στην Κίνα.

Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα μεταφέρει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε στρατηγικές και ως εκ τούτου μπορεί να ειπωθεί ότι είναι χρήσιμη και επίκαιρη και για τις δύο χώρες».

Σε ένα σχετικό πλαίσιο, ο Δρ. Σαλμάν ανέφερε ότι η Κίνα εστιάζει στην οικονομική πτυχή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ξεκίνησε πολλά οικονομικά σχέδια στη Συρία μέχρι το 2020, καθώς κινήθηκε προς την πολιτική πτυχή για να γίνει ένας σημαντικός διεθνής παράγοντας που ενσωματώνεται στην ομαλοποίηση. των σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, και μεταφέρθηκε αργότερα στην αφρικανική ήπειρο και αλλού, θεωρώντας ότι όλες οι σχέσεις οδηγούν τελικά σε νομισματικές οικονομικές σχέσεις.

Ο Σαλμάν τόνισε την ανάγκη να έχουμε οράματα βασισμένα στην πραγματικότητα, για να προσδιορίσουμε τι θέλει η Συρία από την Κίνα, θεωρώντας ότι αυτή η επίσκεψη επιβεβαίωσε ότι η Κίνα παραβίασε τον νόμο περί οικονομικής τρομοκρατίας, ο οποίος περιλαμβάνει κυρώσεις και αποκλεισμούς κατά της Συρίας που ενσωματώνονται στον νόμο «Καίσαρα» και είναι επιθυμώντας να μην σταματήσει σε αυτό, γι’ αυτό η Κίνα ζητά την εγκαθίδρυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης και την καταστροφή της μονομέρειας και την απαλλαγή από αυτήν, πιστεύοντας ότι είναι πλέον απαραίτητο να κατευθυνθεί η νομισματική και χρηματοοικονομική πολιτική στις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και να διατεθούν ειδικές τράπεζες για αυτό, και να δημιουργήσει ένα κινέζικο σπίτι στη Συρία και ένα συριακό σπίτι στην Κίνα.

Και πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ότι υπάρχουν όλα τα φόντα για να ανέβει η σχέση μεταξύ Συρίας και Κίνας στο επίπεδο των στρατηγικών σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ahmed Saleh, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, δήλωσε σε δήλωση στο Al-Watan ότι η Συρία είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, ένα σημαντικό κέντρο πολιτιστικής αλληλεπίδρασης σε όλη την ιστορία και ένα πολιτιστικό, εμπορικό κόσμο. Βρισκόταν ιστορικά σε μεγάλα εμπορικά μονοπάτια, και ως εκ τούτου η επίσκεψη του προέδρου Al-Assad στην Κίνα έρχεται σε ένα πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο για την επίτευξη ενός κοινού συμφέροντος για τις δύο χώρες, ειδικά επειδή σχηματίζονται νέοι άξονες στις χώρες .Η επίσκεψη αυτή είναι μια ευκαιρία για να σχηματίσουν μια οικονομική και πολιτική συμμαχία που θα κάνει ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο. Αναμένεται ότι σε αυτή την επίσκεψη θα διαμορφωθεί ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ενίσχυση των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ των… χωρών. Η Κίνα είναι μια μεγάλη, αυτοκρατορική χώρα με οικονομικές φιλοδοξίες και τις δυνατότητες να το πετύχει. Η Συρία έχει τις δυνατότητες να αγκαλιάσει τέτοια έργα και να είναι εταίρος σε αυτά, καθώς η γεωγραφική της θέση την ευνοεί .

dimpenews.com

Back to top button