breaking newsΔιεθνή

Ρωσία: Ποια είναι η 40χρονη Εκατερίνα Ντούντσοβα που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την προεδρία κόντρα στον Πούτιν

 

Η Εκατερίνα Ντούντσοβα, η οποία θέλει να θέσει υποψηφιότητα για τη ρωσική προεδρία, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο πρέπει να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει την ολίσθηση προς μια νέα εποχή διαίρεσης με “συρματοπλέγματα” μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Σχεδόν 32 χρόνια αφότου η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι η Ρωσία θα άνθιζε σε μια ανοιχτή δημοκρατία, η Duntsova, 40 ετών, δήλωσε ότι φοβάται καθώς μιλούσε στο Reuters στη Μόσχα.

«Ο φόβος δεν πρέπει να νικήσει»

“Ο φόβος είναι παρών, αλλά είναι συνειδητός”, δήλωσε η Duntsova, η οποία αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του Μαρτίου 2024. “Κάθε λογικός άνθρωπος που κάνει αυτό το βήμα θα φοβόταν – αλλά ο φόβος δεν πρέπει να νικήσει”.

Τόνισε ότι έπρεπε να επιλέγει προσεκτικά τα λόγια της, δεδομένων των νόμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη όσων ασκούν κριτική σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, και ότι την είχαν προειδοποιήσει να μην μιλάει πολύ σε ξένους ανταποκριτές.

Η διαζευγμένη πρώην δημοσιογράφος της περιφερειακής τηλεόρασης που έχει τρία παιδιά αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη λέξη “πόλεμος” για να περιγράψει τη φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της ρωσικής νομοθεσίας.

“Αργά ή γρήγορα κάθε ένοπλη σύγκρουση τελειώνει και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε. “Ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ από αυτό που συμβαίνει. Αλλά αυτή η κούραση δεν εκφράζεται”.

Η Duntsova πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές για να της επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την αγνοούν.

«Η Ρωσία δεν είναι ο Putin»

Ερωτηθείσα ποια είναι η γνώμη της για τον Putin, η Duntsova γελάει νευρικά. “Δεν σκέφτομαι τον Putin”, απαντάει. “Όταν κάποιος βρίσκεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία και οι Ρώσοι είναι ο Putin και αυτό δεν είναι σωστό. Δεν υποστηρίζω τη συλλογική ενοχή“, λέει σχετικά με τον πόλεμο.

“Η απόφαση δεν ελήφθη από όλους τους πολίτες αυτής της χώρας”, εξηγεί η ίδια. Η Duntsova λέει ότι δεν είναι πιόνι που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει τις εκλογές και ευελπιστεί να υπάρξει και δεύτερος γύρος. Αρνείται κάθε σχέση με το Κρεμλίνο.

“Όχι το Κρεμλίνο, όχι οι ολιγάρχες και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις–δεν με στηρίζουν”, λέει. Ερωτηθείσα για την εθνικιστική κριτική ότι πολλοί υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Ρωσία είναι πράκτορες της Δύσης που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη Ρωσία, απάντησε: “Δεν είμαι πράκτορας της CIA”.

Μάλιστα σχολιάζει ότι ευτυχώς δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί “ξένος πράκτορας” από το υπουργείο Δικαιοσύνης. “Αγαπώ τη χώρα μου”, λέει η 40χρονη, η οποία γεννήθηκε στην πόλη Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας και ζει την επαρχιακή πόλη Ρζχεβ της περιφέρειας Τβερ.

Εισαγγελείς την κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν για τις πολιτικές της απόψεις, ανάμεσά τους και για τον “πόλεμο και την ειρήνη”.

PrimeNews.

Back to top button