breaking newsΕλλάδα

Στα “κάγκελα” τα Επιμελητήρια όλης της χώρας: “Διαλύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Μητσοτάκης” – Οργή στους επιχειρηματίες για τον άθλιο δικτάτορα

Τη δυσαρέσκειά τους για την πλήρη απουσία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εκφράζουν τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας, χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

«Οι προσδοκίες μας για μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των ΜΜΕ, μέσω της φορολογίας, της συγκράτησης τιμών στην ενέργεια, ανάπτυξης εργαλείων και διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, δεν ευοδώθηκαν. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να βάλλεται και την επόμενη περίοδο, να αγωνίζεται να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης. Σημείωσε πως η υψηλή φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία όμως συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη στους κραδασμούς που δημιουργούν η παρατεταμένη ακρίβεια, το αυξημένο λειτουργικό κόστος, οι συσσωρευμένες οφειλές και η έλλειψη ρευστότητας.

«Το μικρομεσαίο επιχειρείν, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, χρειάζεται ρεαλιστικές λύσεις για την ενίσχυσή του. Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς ο κίνδυνος των λουκέτων για τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις εξακολουθεί να ελλοχεύει» συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε θετικές τις παρεμβάσεις που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών και, συνεπώς, θα τονώνουν την κατανάλωση. «Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν ακούσαμε καθαρά πώς θα εξισορροπηθεί η επιβάρυνση που αυτά τα μέτρα θα έχουν στο κόστος λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, με ορατό τον κίνδυνο να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Καφούνης.

Στο πνεύμα του ρεαλισμού και της δημοσιονομικής σύνεσης κινούνται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, η οποία εκτιμά πως είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των μεσαίων εισοδημάτων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, υποστήριξε πως ήταν εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα περισσότερων μόνιμων μεταρρυθμίσεων, δομικών αλλαγών και λιγότερο πρόσκαιρων παροχών.

karditsastakra

Back to top button