Κύπρος

Εικόνα Ακιντζί & καθολική σιωπή

Με τον Λάζαρο Μαύρο

 

 

 

 

 

Π Ο Ι Α ΕΙΝΑΙ, άραγε, η ερμηνεία ή οι ερμηνείες της καθολικής σιωπής του «στρατοπέδου» της «λύσης Αναστασιάδη – Ακιντζί (ΑνΑκ)», απέναντι στις αλήθειες που διατύπωσε διακαναλικώς στα κατεχόμενα, προτελευταία ημέρα του 2015 ο κ. Ακιντζί;

Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε οι ηγεσίες των ΔηΣυ & ΑΚΕΛ, ούτε οι αρθρογράφοι των εφημερίδων που υποστηρίζουν τη «λύση ΑνΑκ», δοκίμασαν να σχολιάσουν, επί της ουσίας, τις αλήθειες αυτές της τουρκικής πολιτικής. Μολονότι, όσα δήλωσε ο Ακιντζί κατεδαφίζουν το Εικόνισμα Ακιντζί που οι ίδιοι έστησαν, η εξήγηση πως η σιωπή τους οφείλεται στο ότι πιθανόν αποσβολώθηκαν απ’ τις δηλώσεις του, δεν φαίνεται επαρκής.

Ερντογάν-ΑκιντζίΟ Σ Α ΕΙΠΕ ο Ακιντζί για (α) τη Διζωνικότητα πληθυσμιακής και περιουσιακής πλειοψηφίας, (β) τις Εγγυήσεις της Τουρκίας, (γ) την Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία – έκφανση Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας, (δ) τους Εποίκους, (ε) το λεγόμενο «Περιουσιακό», όπως και παλαιότερα: (ζ) για τον αποκλεισμό επιστροφής της σκλαβωμένης Μόρφου και (η) την αναγόρευση των Μόνιμων Παρεκκλίσεων απ’ το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ως Πρωτογενούς Δικαίου της Ε.Ε., δεν ήσαν άγνωστα στο εν λόγω «στρατόπεδο». Τα γνώριζαν ανέκαθεν. Σκοπίμως τα υποβίβαζαν, τα αποσιωπούσαν, αρνούντο να τα σχολιάσουν. Επιχειρώντας να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι δεν είν’ αυτές, αλλά άλλες διαφορετικές, οι θέσεις Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κ Ο Ι Ν Η ΓΡΑΜΜΗ, όπως την διατύπωσαν εν ενί στόματι και μιά καρδία, στις 12 Δεκ. 2015 οι κ.κ. Αβέρωφ ΔηΣυ: «οι διαπραγματεύσεις δεν κρίνονται από δηλώσεις, κρίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και Άντρος ΑΚΕΛ: «θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στο τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι τόσο στο τι προβάλλεται δημόσια από τον κάθε έναν ηγέτη»…

Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ πρόκειται για μια επίμονη εμμονή συνέχισης της ψευδούς εικόνας ότι άλλα λέει ο Ακιντζί στο τραπέζι κι εντελώς διαφορετικά στις δηλώσεις του.

Για δύο ίσως λόγους: Έλλειψη ανδρείας να ομολογήσουν ότι έκαναν λάθος περί Ακιντζί, αφ’ ενός. Κι, αφ’ ετέρου, ως διαχρονικά εθελουσίως αυτοπαγιδευμένοι στον «σκελετό διζωνικής λύσης τύπου Ανάν», γνωρίζουν ότι οι δηλωμένες και δημοσίως και στο τραπέζι, θέσεις Ακιντζί (και Άγκυρας πάντα) ως φυσιολογική συνέχεια του Κοινού Ανακοινωθέντος Χριστόφια – Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008 και της Κοινής Διακήρυξης Αναστασιάδη – Έρογλου 11ης Φεβρ. 2014, δεν αφίστανται αλλά συνάδουν με τη «βασική φιλοσοφία» και της «λύσης Ανάν» και της «λύσης ΑνΑκ».

Άρα, τι ακριβώς να πουν;

 

 

 

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

 sigmalive.com/simerini

Back to top button