Διεθνή

Τούρκος αναλυτής: Έτσι μας τέλειωσε η Ρωσία σε έδαφος κι αέρα – Δεν μπορούμε πια να αντιδράσουμε σε τίποτε

 

 

Στρατής Μαζίδης
Μπορεί να εμφανίστηκε λάβρος ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά την καταγγελθείσα παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία προειδοποιώντας πως η Μόσχα «θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» αν επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά, ωστόσο η δυνατότητα αντίδρασής του είναι δραστικά περιορισμένη.
Δεν είναι σύμπτωση άλλωστε ότι αυτή τη φορά η καθηλωμένη στο έδαφος Αγκυρα επιχειρεί να εμπλέξει (και το πέτυχε ως ένα σημείο) την Ατλαντική Συμμαχία μιλώντας για παραβίαση του κοινού εναέριου χώρου Τουρκίας – ΝΑΤΟ.
Εντούτοις η πραγματικότητα για την Αγκυρα παραμένει ζοφερή. Ο τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Metin Gurcan υποστηρίζει στο Business Insider ότι πολύ απλά τα χέρια της Τουρκίας είναι δεμένα εξαιτίας της “the de facto no-fly zone” που έχει δημιουργήσει η Ρωσία στη βόρεια Συρία και για να συμπληρώσουμε, μέσα σε μεγάλο τμήμα της τουρκικής επικράτειας.
Φυσικά ο Gurcan αναφέρεται στο προηγμένο σύστημα αεράμυνας S-400 το οπίο έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Hmeymim της Λαττάκεια μετά την πτώση του βομβαρδιστικού Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο. 
Όπως παραδέχεται και ο Gurcan «το αποτέλεσμα της κατάρριψης ήταν η Τουρκία να απωλέσει την ικανότητά της να αλλάξει τη στρατηγική κατάσταση τόσο στο έδαφος όσο και το συριακό εναέριο χώρο ως ένας ανεξάρτητος γεωπολιτικός παίκτης».

 

 

 

 

 

freepen.gr

Back to top button