Ελλάδα

Ανοιξε το hot spot του Σχιστού-Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε Αθήνα-Ειδομένη

Εκλεισε τα σύνορα η πΓΔΜ

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασαν 4.427 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τη Χίο.
Οι πρόσφυγες παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, καθώς δεν υπήρχαν μέσα για να αποχωρήσουν. Έτσι, βρίσκονταν στοιβαγμένοι μέσα και έξω από την πύλη Ε2 και στους σταθμούς αναμονής επιβατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του απαγορευτικού απόπλου που επιβλήθηκε στα καράβια τις προηγούμενες ημέρες κατά τις οποίες επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι πρόσφυγες που είχαν μείνει εγκλωβισμένοι κατά χιλιάδες στα νησιά όπου είχαν φτάσει. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας, ότα πλέον το απαγορευτικό είχε αρθεί, κατέφθασαν μαζικά στον Πειραιά.
D3AB5254FDA702F73971479E2921507E (1)Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού: «Στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της αποσυμφόρησης των νησιών, ανακοινώνεται ότι αφίχθησαν, σήμερα, στον λιμένα Πειραιά 4.427 μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενοι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ανωτέρω μαζική άφιξη οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ανατολικό Αιγαίο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου των επιβατηγών πλοίων και την καθυστέρηση της ομαλούς μεταφοράς των μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά».

Τέλος τονίζεται ότι «η κατάσταση στον λιμένα Πειραιά έχει ήδη ομαλοποιηθεί, ενώ με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπάρχει διαρκής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, την Ελληνική Αστυνομία και τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα, κάθε αντίστοιχη μαζική άφιξη μεταναστών και προσφύγων στο λιμένα Πειραιά».


Σε Σχιστό, Ελαιώνα και Ελληνικό

Οι πρόσφυγες αναζητούσαν τρόπο να αποχωρήσουν από το λιμάνι και πολλοί εξ αυτών είχαν κάνει κράτηση για εισιτήρια από τα νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονταν.

Τελικά, προς το μεσημέρι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται καθώς άρχισαν σταδιακά άρχισαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία και στο λιμάνι –και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Καραϊσκάκη όπου υπάρχουν τουριστικά γραφεία– παρέμεναν περίπου 1.000 άτομα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρησή τους δεν επιτρέπει την προώθησή τους στη Βόρεια Ελλάδα. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς το στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό, το οποίο έχει ανοίξει και μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 άτομα, αλλά και προς τις άλλες δύο δομές προσωρινής στέγασης στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Και τα τρία σημεία φιλοξενίας μετά δυσκολίας μπορούν να απορροφήσουν όλους τους πρόσφυγες που κατέφθασαν στον Πειραιά τη Δευτέρα.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται η μεταφορά τους σε κάποιο κέντρο προσωρινής παραμονής ή προς την Ειδομένη λόγω της απόφασης της πΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα.

Ασφυξία στην Ειδομένη

Η πΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, ύστερα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη.

Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφασης της πΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από τις αστυνομικές αρχές για να συνεχίσουν την πορεία τους.

«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε, νωρίτερα, στο Πρακτορείο 104,9 FM ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη κ. Αντώνης Ρήγας.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην πΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.

«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους» δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.

 

 

 

 

 

infognomonpolitics.blogspot.com.cy
Back to top button