Κύπρος

Δίδουμε, προτού αρχίσει το πάρε-δώσε

 

 

Σημερινή

 

 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούσε, κάποτε, ως δείγμα καλής θέλησης, την αποχώρηση μέρους των τουρκικών στρατευμάτων πριν από τη λύση, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία θα διευκόλυνε την αποκατάσταση εμπιστοσύνης των Ελληνοκυπρίων και θα υποβοηθούσε στην επίτευξη λύσης.
Σπίτι της Συνεργασίας Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί. // Home for Cooperation The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, attends a lunch with the President of the European Commission, Mr Jean Claude Juncker, and the leader of the Turkish Cypriot community, Mr Mustafa Akinci.
.
Αργότερα, υπήρξε υπαναχώρηση από αυτό το αίτημα. Υποχώρηση, λόγω της άτεγκτης τουρκικής στάσης πως «ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν πρόκειται να φύγει από την Κύπρο, πριν από τη λύση». Στη συνέχεια η ελληνοκυπριακή ηγεσία έθεσε, ως απαράβατο όρο, την πλήρη και άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με την υπογραφή της λύσης.

 

Σήμερα, σημειώνεται ακόμη μία υποχώρηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο έγγραφό του στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ικανοποιείται με την αποχώρηση «ενός σημαντικού αριθμού στρατευμάτων» από την πρώτη μέρα της λύσης, «κάτι το οποίο θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη βούληση για λύση από μέρους του πληθυσμού».
Εν ολίγοις, παρουσιάζει την αποχώρηση ενός μέρους του Αττίλα ως προπέτασμα καπνού για τους Ελληνοκυπρίους ώστε να αποδεχθούν τη λύση. Πουθενά, όμως, δεν αναφέρεται στο έγγραφο ο ακριβής αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων τον οποίο ζητεί ο Πρόεδρος να αποχωρήσει. Αναφέρει απλώς «σημαντικός αριθμός».
Και ας προσεχθεί τούτο: Πρόκειται για θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαπραγμάτευση. Όταν αρχίσει το πάρε-δώσε και η τουρκική πλευρά καταθέσει και αυτήν τη θέση της, πόσο αριθμό στρατιωτών θα αποδεχθεί να αποχωρήσει;
Αν αποδεχθεί την άμεση αποχώρηση και δεν μας παραπέμψει στο σχέδιο Ανάν, το οποίο προέβλεπε αποχώρηση σε χρόνια και παρέπεμπε σε παντοτινή παραμονή…
Δεύτερο: Στο έγγραφο του Προέδρου δεν αναφέρεται χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των υπόλοιπων Αττίλων. Και αμέσως γεννάται το εύλογο ερώτημα.
Εάν προκύψουν διαφορές στη λειτουργία της λύσης, οι οποίες οπωσδήποτε θα προκύψουν, εάν δημιουργηθεί κρίση και έκρυθμη κατάσταση, ποία εγγύηση θα υπάρχει για την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων, όταν βεβαία θα είναι η ανάμιξη του στρατοπεδεύοντος εδώ υπολοίπου του τουρκικού στρατού;
Συμπέρασμα: Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, στο θέμα της αποχώρησης του τουρκικού στρατού, συνιστά κεφαλαιώδη παραχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς και παραπέμπει παράλληλα στην παραμονή, για άγνωστο χρονικό διάστημα, του Αττίλα στην Κύπρο και μετά τη λύση.
Στην πραγματικότητα παραπέμπει στη σχετική πρόνοια του σχεδίου Ανάν. Ο Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί, στην πραγματικότητα, τακτική Χριστόφια. Ο τέως Πρόεδρος συνήθιζε να προβαίνει σε παραχωρήσεις από αέρος, προτού τα θέματα συζητηθούν. Παράδειγμα το θέμα των εποίκων. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Προτού συζητηθεί θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων αποδέχεται τη σαλαμοποίηση, διά της αποχώρησης μέρους των στρατευμάτων, σε πρώτη φάση, και σε άγνωστη δεύτερη φάση την αποχώρηση όλων.
Αλλά, όταν ξεκινά από αυτήν την παραχώρηση, σε τι άλλο θα υποχωρήσει, όταν ξεκινήσει το πάρε-δώσε;

 

 

sigmalive.com/simerini
Back to top button