Διεθνή

Ευρώπη για τα μπάζα

 

Αμηχανία, απάθεια, ηλιθιότητα

Σε μια εποχή που οι προκλήσεις απαιτούν κοινή δράση των χωρών, η Ε.Ε. διασπάται

Κάποτε ο Κίσινγκερ ειρωνευόταν την Ενωσή μας με τη φράση «ποιον θα πρέπει να καλώ όταν πρέπει να μιλήσω με την Ευρώπη;» Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι το αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας.

Με ποιον συνεννοείσαι άραγε για το Προσφυγικό; Αυτό που συνέβη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις, υποτίθεται, σεβαστές από όλα τα κράτη-μέλη, είναι πρω-το-φα-νές. Την επομένη αυτής χώρα κράτος-μέλος, η Αυστρία, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της όσα αποφασίστηκαν, τράβηξε τον δικό της δρόμο και συνεδρίασε σε παρακάμαρα με κράτη της Βαλκανικής για να ανατρέψει τα αποφασισθέντα! Δεν υπάρχει!
epa05177946 Austrian Interior Minister Johanna Mikl-Leitner (seated 3-R) and Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz (seated 4-R) preside a meeting titled 'Managing Migration together' of Foreign and Interior Minister of the Balkan countries in Vienna, Austria, 24 February 2016. Others are not identified. Ministers from Austria and Western Balkan countries meet in Vienna to coordinate their increasingly restrictive immigration policies in the face of criticism from Brussels and Athens. Interior and foreign ministers were set to gather in the Austrian capital to discuss issues such as border management and fighting people-smugglers, as well as improving information about their policies in countries of origin. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Η λέξη «σκορποχώρι», που χρησιμοποιεί σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του κορυφαίος παράγων της χώρας, μοιάζει εξαιρετικά επιεικής. Αν είχε τολμήσει η Ελλάδα να παραβιάσει απόφαση όχι κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Ενωσης αλλά έστω άτυπου, όπως το Εurogroup, θα τη σταύρωναν καθημερινά οι ιαβέρηδες και τα τσιράκια τους.
Η απάθεια, η αμηχανία, η ηλιθιότητα με τις οποίες υποδέχθηκε την ανταρσία των Αυστριακών και τις προκλήσεις των Τούρκων αυτό που ονομάζεται «ευρωπαϊκή ηγεσία» – Ευρωπαικό Συμβούλιο, Κομισιόν, εκπρόσωπος Εξωτερικών Σχέσεων- είναι εκπληκτικές. Το δε εντυπωσιακότερο είναι ο τρόπος που σχηματίζονται οι παρέες στο εσωτερικό της Ενωσης. Χθεσινοί φίλοι, σημερινοί εχθροί, μόνιμα συμφέροντα. Χθεσινοί εχθροί, σημερινοί φίλοι, πάλι μόνιμα συμφέροντα.

Μεταφράζω για να συνεννοούμαστε: Οταν το μείζον ήταν το νόμισμα, πρωταγωνίστησαν υπέρ της Ελλάδας αυτοί που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας και σπρώχνουν τα σκουπίδια τους κάτω από το χαλί: Γαλλία – Αυστρία – Ιταλία. Τώρα, με εξαίρεση τον Ρέντσι, η Γαλλία και η Αυστρία, χώρες με ισχυρότατο ακροδεξιό ρεύμα, είναι εναντίον μας, στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερες. Οταν το γήπεδο αλλάζει (Προσφυγικό), οι χθεσινοί εχθροί -Γερμανία- γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοί μας γιατί δεν θέλουν πρόσφυγες στις πόρτες τους.

Το ακόμη σημαντικότερο; Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις απαιτούν την κοινή δράση των χωρών-μελών, η Ενωση κλείνεται στον εαυτό της, στο έθνος-κράτος, και διασπάται ντε φάκτο, προς μεγάλη χαρά των Αμερικανών που μας έχουν για τα μπάζα:

Μια ομάδα χωρών περιστρέφεται γύρω από τη Γερμανία (Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο), μια άλλη αυτονομείται προς τις ΗΠΑ (Βίζεγκραντ), η Αυστρία θυμάται το αυτοκρατορικό παρελθόν της και κινείται αυτόνομα στα Βαλκάνια, ο Νότος φλερτάρει με την Αριστερά (Πορτογαλία, Ισπανία), ενώ και η ίδια η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής στην κορυφή της ηγεσίας της. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς γι’ αυτή την Ευρώπη;

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή “Δημοκρατία”

Back to top button