breaking newsΕλλάδα

Γερμανική εφημερίδα: «Το φρικιό του Ντογιάκου»

 

Στις Βρυξέλλες, το δικαστικό σώμα ερευνά το σκάνδαλο διαφθοράς της ΕΕ σε βάρος της πρώην βουλευτού Εύας Καϊλή. Εν τω μεταξύ, οι υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς στην Ελλάδα.

Στα μάτια πολλών Ελλήνων, ο Βέλγος εισαγγελέας Michel Claise είναι ο σύγχρονος Ηρακλής στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – «Qatargate» . Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ένα από τα δώδεκα καθήκοντα του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει τους πάγκους βοοειδών του βασιλιά Αυγέα στην Πελοπόννησο.

Οι στάβλοι του Αυγείου δεν είχαν καθαριστεί εδώ και χρόνια. Το ξεσκαρτάρισμα θεωρήθηκε απλώς αδύνατο. Ο Ηρακλής ολοκλήρωσε το έργο με ηρωικό τρόπο, σπάζοντας τα θεμέλια του στάβλου στη μία πλευρά και διοχετεύοντας τα νερά δύο μεγάλων ποταμών μέσα από τον στάβλο. Ιδού: οι στάβλοι του Αυγείου ήταν αστραφτεροί.

Ο δικαστής Μισέλ Κλέζ

Οι στάβλοι του Αυγαίου – για πολλούς Έλληνες, δηλαδή η ΕΕ και τα σώματά της. Και ο δημόσιος εισαγγελέας Μισέλ Κλαίζ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις έρευνες των βελγικών αρχών στο «Καταργκέιτ» των Βρυξελλών, αυτή τη στιγμή καθαρίζει εκεί. Στα 66 του χρόνια, τα 21 από τα οποία τα πέρασε σε έρευνες για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, έχει κάνει όνομα σε όλη την Ευρώπη. Είτε εναντίον των ελβετικών τραπεζών, είτε εναντίον των βουλευτών είτε του κόσμου του ποδοσφαίρου: Ο Κλαίζ έχει κερδίσει τη φήμη ενός ανθρώπου που δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, τουλάχιστον τους ισχυρούς. Μια από τις αγαπημένες του φράσεις είναι: «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν οι πολιτικοί».

Ο Claise θα είχε επίσης πολλά να κάνει στην Ελλάδα. Ο πελατισμός, ο νεποτισμός και η διαφθορά ανθίζουν στην Αθήνα όσο ποτέ. Στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς CPI της Transparency International (TI), η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 58η στην παγκόσμια κατάταξη TI, πίσω από τον Μαυρίκιο, τη Ρουάντα και τη Σαουδική Αραβία. Τάση: πτώση.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Όποτε πολιτικοί ή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων εμπλέκονται σε σκάνδαλα στην Πελοπόννησο ή βρίσκονται ακόμη και στο επίκεντρο τους, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης δυσκολεύεται εμφανώς να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις με την απαραίτητη προσοχή και αποτελεσματικότητα, πόσο μάλλον να κρατήσει τους εμπλεκόμενους ευθύνονται και τους επιβάλλουν κυρώσεις. Ακόμη και στην περίπτωση των πιο σοβαρών καταγγελιών όπως κατασκοπεία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή διαφθορά μεγάλης κλίμακας, οι επιδρομές δεν πραγματοποιούνται καθόλου ή μόνο μετά από μήνες ή χρόνια – αφότου γίνουν γνωστές οι υποθέσεις, προσέξτε.

Υπόθεση Siemens και σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα

Επιπλέον, οι πικάντικες ποινικές διαδικασίες συχνά επιτρέπεται να διολισθήσουν στην παραγραφή. Παρά τον ενίοτε συντριπτικό όγκο έμμεσων αποδεικτικών στοιχείων ή αποδεικτικών στοιχείων, πολλοί δράστες στην Ελλάδα μένουν ατιμώρητοι, ακόμη κι αν έχουν ήδη καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση σε άλλες χώρες.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αξιομνημόνευτη υπόθεση δωροδοκίας της Siemens . Οι πρώτες έρευνες ξεκίνησαν στην Αθήνα το 2006 και μετά από απίστευτα 16 χρόνια, η ποινική διαδικασία κατέληξε με αθώωση για όλους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Γερμανών, το φθινόπωρο λόγω της παραγραφής.

Κάθε φορά που πολιτικοί ή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων εμπλέκονται σε σκάνδαλα στην Ελλάδα, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει αισθητή δυσκολία στη διεκπεραίωση των υποθέσεων

Εδώ πρέπει να αναφερθεί και το σκάνδαλο των υποκλοπών που κάνει πάταγο σε αυτή τη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, η τοπική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ κατασκόπευσε περισσότερους από εκατό επιφανείς Έλληνες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον στρατιωτικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων εν ενεργεία υπουργών, πολιτικών της αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτών.

Κανείς άλλος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει πιαστεί στο στόχαστρο. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα – αν και μια από τις πρώτες επίσημες πράξεις του τον Ιούλιο του 2019 ήταν να αναφερθεί προσωπικά στη μυστική υπηρεσία της ΕΥΠ. Επίσης διορίζει ο ίδιος τον διευθυντή του.

Τι κάνει ο ανώτατος εισαγγελέας Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο ελληνικός αντίστοιχος του ακούραστου Βέλγου Μισέλ Κλαζ; Προφανώς όχι πολύ, όπως καταγγέλλουν οι κριτικοί. Ο εισαγγελέας Ντογιάκος ασχολείται πρωτίστως με την εύρεση της πηγής ενημέρωσης των ΜΜΕ και όχι με τη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων. Ο Ντογιάκος, ο οποίος διορίστηκε εισαγγελέας στο ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας στις 4 Ιουλίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρόσφατα επιτέθηκε φραστικά σε ερευνητικά μέσα της Αθήνας και τα απείλησε ανοιχτά με φορολογικούς ελέγχους.

Ισίδωρος Ντογιάκος

Ο λόγος για το φρικιό του Ντογιάκου: Το ειδησεογραφικό portal των Βρυξελλών Euractiv είχε αποκαλύψει ότι ο Ντογιάκος είχε προσπαθήσει να πειράξει τους ελληνικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ώστε να μην απαντήσουν σε αίτημα της ανεξάρτητης αρχής προστασίας δεδομένων ADAE σχετικά με ύποπτα σφάλματα για smartphone.

Η ΑΔΑΕ δεν το έβαλε κάτω. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ένας Έλληνας ευρωβουλευτής και ένας ερευνητής της Αθήνας ήταν πράγματι υποκλοπές.

Οι Έλληνες είναι τώρα μάρτυρες πώς, αφενός, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες χτυπά αλύπητα το σκάνδαλο διαφθοράς της ΕΕ που εμπλέκει την Ελληνίδα και πρώην βουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία είναι υπό κράτηση Και ήδη ακούγονται φωνές στους πρόποδες της Ακρόπολης που λένε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως έναν Βέλγο εισαγγελέα.

Back to top button