breaking newsΔιεθνή

Τραγωδία δίχως τέλος στην Ινδία – 41 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις στα Ιμαλάια

Οι καταρρακτώδεις βροχές στα Ιμαλάια της Ινδίας προκάλεσαν κατολισθήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων, με περισσότερους από άλλους 12 να είναι εγκλωβισμένοι ή να αγνοούνται όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο παγετώνων προκάλεσαν φονικές ξαφνικές πλημμύρες στα βουνά της Ινδίας και των γειτονικών Πακιστάν και Νεπάλ πέρυσι και πριν από δύο χρόνια, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν όλο και περισσότερο την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή.

Τηλεοπτικά πλάνα από το ινδικό κρατίδιο Χιμάτσαλ Πραντές δείχνουν σπίτια να έχουν ισοπεδωθεί από κατολισθήσεις, λεωφορεία και αυτοκίνητα να κρέμονται στο χείλος γκρεμών μετά την υποχώρηση του οδοστρώματος και εκατοντάδες ανθρώπους σε καταφύγια καθώς εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αγωνίζονται να καθαρίσουν τα μπάζα.

«Άλλη μια τραγωδία έπληξε το Χιμάτσαλ Πραντές με τη βροχή να πέφτει αδιάκοπα τις τελευταίες 48 ώρες», ανέφερε ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου, ο Σουκβίντερ Σινγκ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter.

«Αναφορές για νεροποντές και κατολισθήσεις έχουν έρθει από διάφορα τμήματα του κρατιδίου με αποτέλεσμα απώλειες πολύτιμων ζωών και περιουσίας».

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που συνδέονται με τη βροχή από την Κυριακή, και 13 εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με έκθεση του τμήματος διαχείρισης καταστροφών του κρατιδίου που είδε το Reuters.

Σε ένα από τα πιο φονικά συμβάντα, ένας ναός κατέρρευσε στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Σίμια, με τους διασώστες να ανασύρουν τουλάχιστον εννέα πτώματα, δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν φουσκωμένα ποτάμια να υπερχειλίζουν στο κρατίδιο Χιμάτσαλ και στο γειτονικό Ουταραχάντ, όπου η βροχόπτωση που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ προκάλεσε επίσης καταστροφές σε δρόμους και υποδομές.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας εξέδωσε σήμερα “κόκκινο συναγερμό” τόσο για το Χιμάτσαλ Πραντές όσο και για το Ουταραχάντ και προβλέπει μείωση της έντασης των βροχοπτώσεων από αύριο Τρίτη και μετά.

Τμήματα του Χιμάτσαλ και του Ουταραχάντ δέχθηκαν μέχρι και 273 και 419 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες μέχρι τις 6.00 π.μ. (ώρα Ελλάδας) σήμερα, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα έλαβαν εντολή να κλείσουν και άνθρωποι που κινδύνευαν μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενώνες, δήλωσαν αξιωματούχοι του κρατιδίου.

Οι αρχές του κρατιδίου Ουταραχάντ ανακοίνωσαν πως η διαδρομή για το προσκύνημα Char Dham θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Τρίτη εξαιτίας κατολισθήσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πολλαπλές νεροποντές και εκτεταμένες ζημιές στο Χιμάτσαλ Πραντές», δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του κρατιδίου Πράβιν Πάνρτβατζ.

Στον τομέα Σολάν, σπίτια κατέρρευσαν, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους, ενώ μια μητέρα και το παιδί της σκοτώθηκαν στον τομέα Μάντι όταν κατέρρευσε το σπίτι τους, είπε ο Πάνρτβατζ.

primenews.

Back to top button