breaking newsΔιεθνή

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Νέος παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό που κανείς δεν ξέρει πώς μεταδίδεται

Όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα εξάπλωσης του προσφάτως ανακαλυφθέντα ιού, που είναι γνωστός ως «Alaskapox» ή «ευλογιά της Αλάσκα». Όπως υποδηλώνει και το όνομα του ιού, αυτός σχετίζεται στενά με την ευλογιά.

Πρόσφατα, οι υγειονομικές Αρχές της Αλάσκα επιβεβαίωσαν το πρώτο θύμα του νέου ιού. Πρόκειται για ηλικιωμένο άνδρα από τη χερσόνησο Κενάι, νότια του Άνκορατζ, που κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου και ενώ του χορηγούνταν θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό.

Τα συμπτώματα

Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται τα εξανθήματα, οι πρησμένοι λεμφαδένες και το άλγος και αρθρώσεις ή μύες των ασθενών. Μέχρι πρότινος, οι διαγνωσθέντες ασθενείς με τον ιό δε χρειάστηκαν εξειδικευμένη θεραπεία καθώς, σύμφωνα με τους υγειονομικούς, είχαν όλοι υγιές ανοσοποιητικό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, η ανοσοκαταστολή του ηλικιωμένου θύματος υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για να επέλθει ο θάνατός του καθώς, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εκλιπών έπασχε πιθανότατα από πιο σοβαρή ασθένεια καθώς ήταν ανοσοκατεσταλμένος μετά από θεραπεία για καρκίνο.

Μήνες πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, και συγκεκριμένα στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο άνδρας φρόντιζε μία αδέσποτη γάτα η οποία και τον γρατζούνισε στη μασχάλη. Σε μία προσπάθεια να διερευνήσουν εάν τα δύο περιστατικά είναι αλληλένδετα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, η γάτα, εξετάστηκε και βρέθηκε αρνητική στον ιό. Ωστόσο, ο άνδρας που πέθανε τον Ιανουάριο, πριν αρχίσει να αισθάνεται πόνο στην περιοχή και να σημειωθεί σκλήρυνση στο σημείο, είχε ένα ευαίσθητο σημείο εκεί όπου είχε τη γρατζουνιά. Στις 17 Νοεμβρίου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο καθώς το χέρι του παρουσίαζε δυσκινησία και ο ίδιος εμφάνισε την αίσθηση καψίματος. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αλάσκα, ο ασθενής εμφάνισε τέσσερις μικρότερες βλάβες σε διάφορα σημεία του σώματός του, που παρέπεμπαν σε ευλογιά – γεγονός που, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υποδηλώνει πως, τα εξανθήματα, μπορούν να εξαπλωθούν σε προχωρημένη νόσηση.

Όσα γνωρίζουμε για τον Alaskapox

Η «ευλογιά της Αλάσκα» είναι ένας ιός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ωστόσο από όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για έναν ενδημικό ιό, σε πληθυσμούς μικρών θηλαστικών στην Αλάσκα. Από τον Alaskapox μολύνονται τακτικά κοκκινοσκουλήκια και νυφίτσες, καθώς και άλλα τρωκτικά όπως οι κόκκινοι σκίουροι.

Ανήκει στο γένος orthopoxvirus, που περιλαμβάνει και πιο γνωστούς ιούς, όπως η ευλογιά και ο mpox (ευλογιά των πιθήκων), που συχνά μολύνουν θηλαστικά και προκαλούν δερματικές βλάβες. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται για έναν ιό του «παλαιού κόσμου». Συνήθως απαντάται σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει στην Αλάσκα εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια.

Ωστόσο, το γεγονός ότι, τον τελευταίο καιρό έρχονται στο φως περισσότερα κρούσματα μολύνσεων από Alaskapox δε σημαίνει ότι αυτός έχει γίνει πιο διαδεδομένος μεταξύ του πληθυσμού των μικρών θηλαστικών στην αμερικανική πολιτεία τα τελευταία χρόνια. όπως επισημαίνει το CNN, αυτό που έχει αλλάξει είναι η ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών και του κοινού. Πιθανότατα, και πριν το 2015, όταν καταγράφηκε για πρώτη φορά, υπήρχαν κρούσματα, τα οποία ήταν απλώς υποκλινικά ή ήπια κλινικά και, τελικά, δε διαγνώστηκαν.

PrimeNews.

Back to top button