Κύπρος

Υποκλοπή ψηφιακών δεδομένων στη Cyta – Έρευνα κατά στελέχους

 

Λευκωσία: Ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση παράνομης πρόσβασης εκ των έσω και υποκλοπής σημαντικών εταιρικών και προσωπικών δεδομένων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ερευνάται στη Cyta,  με απόφαση του Δ.Σ. μετά από εισήγηση της διεύθυνσης του οργανισμού.
 
Η έρευνα από την τριμελή επιτροπή που διορίστηκε στρέφεται εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους του οργανισμού. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ενώπιον του δ.σ. που αποφάσισε τη διεξαγωγή της έρευνας, φαίνεται να εμπλέκεται και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής του οργανισμού, που αποχώρησε από τη Cyta και σήμερα εργάζεται αλλού. 
 
Το ζητούμενο είναι να διαφανεί μεταξύ άλλων, αν τα κατ’ αρχήν στοιχεία δείχνουν μεταξύ άλλων και ότι πρέπει να γίνει καταγγελία στην Αστυνομία. Για τον λόγο αυτό στη διερεύνηση της υπόθεσης διορίστηκε ως μέλος και νομικός του οργανισμού.

Πρόκειται για σειρά εγγράφων και ψηφιακών δεδομένων που αφορούν στην Επιτροπή Προσωπικού της Cyta, τα μέλη της Επιτροπής Προσωπικού και τη διευθύντρια Προσωπικού του Οργανισμού, που διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν στα χέρια του υψηλόβαθμου στελέχους, και μέρος τους χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο για «προσωπικό όφελος», όπως αναφέρεται. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω στέλεχος, έχει ενημερωθεί γραπτώς για την έρευνα που διεξάγεται εναντίον του.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, μεταξύ εγγράφων που κατέθεσε ο ύποπτος στο Δικαστήριο, για υπεράσπιση προσφυγής του σε σχέση με προαγωγή άλλου συνάδελφου του στη θέση υποτμηματάρχη, περιλαμβάνονταν και στοιχεία και δεδομένα που ήταν απόρρητα ή προσωπικά δεδομένα στα οποία δεν είχε πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, αφορούσαν εσωτερικά στοιχεία της Επιτροπής Προσωπικού του οργανισμού, όπως και ψηφιακά πρακτικά συνεδριάσεων οργάνων του ημικρατικού οργανισμού.

Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα αυτά, αποτέλεσαν τον κύριο λόγο την αφορμή το Ανώτατο να ακυρώσει την προαγωγή. Για τον λόγον αυτό, το δ.σ. θεωρεί ότι η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού αν αποδειχθεί ευθύνη και παράνομες πράξεις, αυτές έγιναν και για προσωπικό όφελος. 

Επίσης, πολύ ανησυχητικό κρίθηκε το γεγονός ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία, δείχνουν ότι η μη επιτρεπόμενη πρόσβαση στα συστήματα και η υποκλοπή των δεδομένων, έγινε με τη συνέργεια ενός εκ των δύο στελεχών υπεύθυνων για την ασφάλεια των ψηφιακών δικτύων, που ήταν ουσιαστικά θεματοφύλακας για αποτροπή τέτοιων ενεργειών.
Εξετάζονται έγγραφα που χάθηκαν
Ανάμεσα σε άλλα η Επιτροπή που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης θα εξετάσει κατά πόσο σειρά διαφόρων ψηφιακών εγγράφων που έχουν «χαθεί» από τα συστήματα της Cyta την ίδια περίοδο συνδέονται με την υπόθεση.Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει η Ερευνητική Επιτροπή, θα πρέπει το συντομότερο μεταξύ άλλων να αποφανθεί για το αν θα πρέπει να γίνει καταγγελία στην Αστυνομία και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, πρόσωπα που αφορούν στα δεδομένα που υποκλάπηκαν, ετοιμάζουν δικές τους καταγγελίες στην Αστυνομία. Μεταξύ τους περιλαμβάνεται και ο καταδικαστείς για την υπόθεση Δρομολαξιάς, Ορέστης Βασιλείου.

 
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
.philenews.com

Related Articles