Κύπρος

Υποψίες για μίζες €365.000 σε Βέργα και €138.000 σε Λουρουτζιάτη

Πάφος: Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε διατάγματα κράτησης οκτώ ημερών για καθένα από τους οκτώ υπόπτους που συνελήφθησαν χθες για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης και οι οποίοι προσήχθηκαν σήμερα ενώπιον του, σε μια μαραθώνια διαδικασία που άρχισε από τις 9 το πρωί.
Οι οκτώ που τελούν πλέον υπό οκταήμερη κράτηση, είναι οι: δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, Δημήτρης Πατσαλίδης, οικονομικός  διευθυντής του Δ. Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλης Πάντης που είναι το πρόσωπο που επέβλεπε τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Κουρουζίδης, Στέλιος Παπαδόπουλος και Χρηστάκης Πέτρου, που απαρτίζουν την Επιτροπή Προσφορών, καθώς και ο πρώην λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Κουλαππής και ο υιός του Νίκος Κουλαππής, ο οποίος είναι ιατρός στο επάγγελμα.
 
Σημειώνεται ότι τα διατάγματα κράτησης των τριών προσώπων που συνελήφθησαν το προπερασμένο Σάββατο και τέθηκαν υπό κράτηση (οι Μιχάλης Μιχαήλ, η Σκεύη Πρωτοπαπά και η Παντελίτσα Μάππουρα) έληγαν σήμερα και αφέθηκαν ελεύθερα.
 
Το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση αργά το απόγευμα. Η Αστυνομία αιτήθηκε την οκταήμερη κράτηση αφού όπως δήλωσε ο εξεταστής της υπόθεσης Γιάννος Κωνσταντίνου, που προΐσταται των ερευνών, για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ληφθούν άλλες εκατό καταθέσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο και να αξιολογηθούν διάφορα τεκμήρια
 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Δημήτρη Πατσαλίδη και Μιχάλη Πάντη δεν έφεραν ένσταση, ο συνήγορος του Αντώνη Κουρουζίδη έφερε ένσταση στο χρόνο κράτησης και ζήτησε μια με δύο μέρες, ο συνήγορος των Στέλιου Παπαδόπουλου και Χρηστάκη Πέτρου δεν έφερε ένσταση, αλλά είπε ότι η στάση του δεν θα παραμείνει η ίδια σε περίπτωση ανανέωσης της κράτησης.
 
Ο συνήγορος του δημάρχου Λάρνακας έθεσε θέμα λέγοντας ότι η υπόθεση έπρεπε να διαχωριστεί , πρόκειται είπε για δύο διαφορετικές υποθέσεις, δηλαδή μια υπόθεση για ΧΥΤΑ Πάφου και μια για ΧΥΤΥ Κόσιης και ότι «καταχρηστικά και λανθασμένα» ο πελάτης του είναι ενώπιον των ανακριτικών αρχών.
 
Ο συνήγορος των Γιώργου και Νίκου Κουλλαπή είπε ότι ο Νίκος Κουλαππής εργαζόταν ως γιατρός στην εταιρεία, έκανε δηλαδή κάποιους εμβολιασμούς.

Ο συνήγορος του δημάρχου Λάρνακας έθεσε θέμα λέγοντας ότι η υπόθεση έπρεπε να διαχωριστεί, αφού πρόκειται όπως είπε για δύο διαφορετικές υποθέσεις, δηλαδή μια υπόθεση για ΧΥΤΑ Πάφου και μια για ΧΥΤΥ Κόσιης και ότι καταχρηστικά και λανθασμένα, κατά την έκφραση του, ο πελάτης του είναι ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

 
Η κατηγορούσα αρχή είπε ότι δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση. Μίλησε για ογκωδέστατο ανακριτικό έργο το οποίο χρήζει διερεύνησης. Σε σχέση με τον διαχωρισμό της υπόθεσης που έθεσε ο συνήγορος του Λουρουτζιάτη, είπε ότι γενεσιουργός αιτία είναι η επίδικη εταιρεία αλλά και το συγκεκριμένο πρόσωπο δηλαδή ο Γιάννης Κοκότσης ο οποίος εμπλέκει τους υπόπτους στο σκάνδαλο.
 
Ο συλληφθείς Σάββας Βέργας που ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση του ΣΑΠΑ δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο. Επίσης τα υπόλοιπα τρία εντάλματα σύλληψης που αφορούν έναν πρώην διευθυντή  της Ελλαδικής εταιρείας Helector και  δύο υπαλλήλους της εταιρείας, δεν εκτελέστηκαν αφού τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα. Αναμένεται η έκδοση ευρωπαϊκών διαταγμάτων σύλληψης τους. 
 
Σημαντικό στοιχείο για τις ανακριτικές αρχές που οδήγησε στη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης χθες ήταν οι αναφορές του Γιάννη Κοκότση ο οποίος είπε στην κατάθεσή του ότι βρέθηκε «σε ασφυκτική κατάσταση εκβιασμού με αποτέλεσμα να δίνει μίζες».
 
Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο τέως δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, έλαβε μίζες €365,000, ο τελών σε διαθεσιμότητα ο οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης έλαβε €217.200 σε διάφορες συναντήσεις σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό και στα γραφεία του ΧΥΤΑ και ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης έλαβε σε 9 διαφορετικές συναντήσεις το ποσό των €138.000.
 
Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης ο Κοκότσης ανέφερε στην κατάθεσή του ότι αν δεν έδινε τις μίζες, δεν θα λάμβανε τις απολαβές που δικαιούτο η εταιρία Helector για εργασίες που εκτέλεσε στο ΧΥΤΑ Πάφου.

Όλοι οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν  συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία  προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσία  προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση  από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρηση  εξουσίας, κλοπής, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

philenews.com

Related Articles